Mielipiteet

Eila Jyrkän mielipidekirjoitus: Pieniä ja suuria iloja – “Tunnemielessä voi pienetkin ilot tuntua suurilta”

Monet pienet asiat voivat rikastuttaa arkielämää, kun vaatimattomana huomaa ne ilonaiheet. Tunnemielessä voi pienetkin ilot tuntua suurilta. Minun hyvän mieleni tuoja oli, kun tyttäreni toi uuden keittiökellon seinälleni. Hylkäsin vanhan kellon, koska se ei enää jaksanut kävellä vierelläni. Nostin sen tieltäni pois. Uusi kello tuotti suuren ilon ja maksoi vain yhdeksän euroa ja yhdeksänkymmentäviisi senttiä. Se on ihan tavallinen pyöreäkehäinen kello, sisäpohja on valkoinen ja siinä on isot näyttävät numerot, vaikka se ei olekaan näkövammaisen kello. Sen sekuntiviisari pyörii yhtäjaksoisesti ympyrää, kumartamatta yhdellekään sekunnille. Kun sitä katson, tuntuu, että elämäni kulkee yhtä nopeasti.

Istuin keinutuolissani, niin kuin monesti teen, kyynärpäät käsipuilla, sormet ristissä. Taas silmäni kohtaa kellon, vaikka oli kulunut jo kolme viikkoa sen ostosta. Sain taas samanlaisen ilon ja hymyilin, monet iloiset asiat nousivat mieleeni. Tunsin kiitollisuutta ja silmäni kostuivat. Tuli vanha sanonta mieleeni: ”Kerran miesnä, kahdesti lasna.” Nämä sanat: ”kahdesti lasna” ovat seuranneet minua aina vanhuuteeni saakka. Avaan tässä itseäni teille: näiden lähivuosieni aikana, kun olen kirjoittanut, en ole kertaakaan sitä kyynelittä tehnyt. Olen herkkä ja syvästi tunteva, se tekee mieleni monesti rikkaaksi. Tunnen, että olen saanut kaiken lahjana.

Tuli tässä mieleeni yksi iloa tuottanut tapaus kauan sitten. Tyttäreni olivat jo siinä iässä, että tiskasivat astiat. Olin sillä kertaa itse tiskannut. Kaksi tytärtäni tulee keittiöön, nuorempi katsoi ympärilleen ja sanoi: ”Kaikesta näkee, että äiti on tiskannut, pöytä ja tiskipöytä on pyyhitty hyvin!” Tunsin, miten lämmin aalto kulki lävitseni, en parempaa kiitosta olisi voinut toivoakaan.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Tässä tuli mainittua uudempi ja vanhempi ilon aihe, kyllä niitä sopii tähän ikään ehtiessä olla monia kuin myös tuskaa ja vaivaakin aikanaan, työn ja puutteen keskellä. Kaikesta on selvitty rukouksin ja kiitoksin. Nöyrä kiitos palautteistanne, kaikille hymyilevää ja kaunista kevättä!

Kirjoittaja on 90-vuotias mielipidekirjoittaja Halsualta.

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä