Pääkirjoitukset

Maija Ahonen pääkirjoituksessa: Ensihoito ei ole yhtä kuin asemapaikka

Kirjoittaja on Perhonjokilaakson va. päätoimittaja. Kuva: Tiina Palola

Soite on päättänyt siirtää ensihoitoyksikön auton Vetelistä Kaustiselle. Muutos astuu voimaan syyskuun alussa. On ymmärrettävää, että päätös puhuttaa veteliläisiä, jotka ovat tottuneet siihen, että ambulanssi on sijoitettu oman kunnan rajojen sisäpuolelle. Siirtopäätös on huolestuttanut myös naapuripitäjässä Halsualla.

Toisaalta ambulanssien sijoituspaikoista puhuttaessa syntyy helposti harha, että auto starttaisi hälytyksiin aina omasta asemapaikastaan. Näin ei välttämättä ole, sillä ensihoitoyksiköt ovat ison osan aikaa liikkeellä. Siis aivan muualla kuin terveyskeskuksen autotallissa. Esimerkiksi alla olevan ambulanssiuutisen kuva vaati reilun puolentoista tunnin odottelun ennen kuin auto oli palannut keikaltaan takaisin Tunkkarin terveyskeskuksen pihaan.

Isossa mittakaavassa ambulanssien sijaintien optimointi on tärkeää, että apu saadaan mahdollisimman monelle mahdollisimman nopeasti. Hädän hetkellä ei voi muuta kuin toivoa, että itse on mahdollisimman lähellä vapaata ambulanssia. Odottavan aika on tunnetusti pitkä ja erityisen pitkä se on hätätilanteessa. Kiireellisissä tapauksissa minuuttikin voi olla kohtalokas.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Onneksi jokaisessa kunnassa toimii myös pelastuslaitoksen ensivasteyksikkö, joka hyvin usein pystyy aloittamaan ensiavun ennen ambulanssin saamista.