Kolumnit

Kristian Sundqvistin kolumni: Tosimiehisyys mitataan Kaustisen yössä?

Sellaisen joka toisista ja toisille karusti puhuu pitäisi sietää, jos myös hänestä itsestään puhutaan.

Uros uhoaa ja kiroilee toiselle kapakan tai pikaruokapaikan edessä. Tuo on jo nuoruudesta tuttu suomalainen luontoääni ainakin meille keski-ikäisille äijille.

Kun kansanedustaja Mauri Peltokangas (ps.) päätti pitkänäperjantaina Kaustisella vääntää räyhähanan volyymit kaakkoon, hän mesosi nimenomaan julkisella paikalla. Läsnä oli sivullisia, joista ainakin yksi videoi tilanteen.

Tällaisena aikansa normisuomalaisen kasvatuksen saaneena sällinä tapaan ajatella, että mölyämisistään kuuluu vastata. Yksi vastaamistapa on seisoa toimintansa takana: suolasin muiden kuullen kenet suolasin, koska kuulija ansaitsi joka sanan. Näinhän Peltokangas näyttää toimineen.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Mutta jos omassa toiminnassaan ei näe mitään hävettävää, niin ei luulisi olevan huolta siitä, että se tulee julki. Peltokangas kuitenkin päätti toimintansa paljastumisen jälkeen reagoida Facebookissa seuraavasti:

”Roskalehdillä ei ole paljoa uutisoitavaa. Joku hyväkäs ituhippi oli kuvannut, kun minä haukuin vävykokelaan tuhannen paskaksi pääsiäisenä, koska oli aihetta… älkää ostako noita paskalehtiä koska niillä on aina ainoastaan tarkoitus puuttua ihmisten arkeen joka ei niille kuulu! …

Tämä toimittaja Marko Oskari Lehtonen, mielestäni kaikkien kimpussa oleva journalistin irvikuva julkaisee asian piakkoin kissanalusastialehdessään…

Mauri Peltokankaan arki on huomattavasti värikkäämpää kuin meikäläisen, jos tuollaiset toisen ihmisen ”tuhannen paskaksi” haukkumiset pitäjän paraatipaikalla siihen lukeutuvat.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Tämä ei kuitenkaan ole Peltokankaan FB-avautumisen oudoksuttavin ulottuvuus. Hän kun lisäksi nimittelee ihan tavallisesti omaa eli tässä tapauksessa journalistin työtään tehnyttä palkansaajaa. Syynä kimpaantumiseen näyttää olevan, että kansanedustajan öinen möykkääminen ei pysynytkään salassa.

Suomessa kuuluu kaikkien saada sanoa mitä haluaa, kunhan kukaan ei ainakaan julkisesti kerro Mauri Peltokankaan edesottamuksista mitään, mitä Mauri Peltokangas ei halua? Tuntuu aavistuksen eksoottiselta sananvapauskäsitykseltä.

Muuten. Ravintolan edustalla räyhääminen ei edusta pohjalaismaakuntien erityisosaamista, vaan muualtakin Suomesta on tavannut löytyä alan taitajia. Että sikäli turhaan on Peltokangas on tällaisiin asioihin pohjalaisnäkökulmaa vetänyt.

Eri asia sitten on, että onko rähiseminen ylipäätään järkevä miehekkyyden mitta 2020-luvun Suomessa. Voisi kai sitä äijämäisyyttään ilmaista aikuismaisemmilla ja vähemmän aggressiivisilla tavoilla?

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Esimerkkeinä tulisivat mieleen yksin metsässä karjuminen tai paikallaan pomppiminen ärsyttävien ihmisten nimiä samalla yhteen puristettujen huulien välistä jupisten. Tai peilille irvistely.

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä