Mielipiteet

Pääkirjoitus: Nopeudet nousevat, mutta suinkaan ei kaikkialla

Varma merkki tulevan suven lähestymisestä on talvinopeusrajoituksista luopuminen. Keski-Pohjanmaan, Etelä-Pohjanmaan ja Pohjanmaan maakunnissa on nostettu tällä viikolla nopeusrajoitus 80 kilometristä 100 kilometriin liki 1300 kilometrin matkalla. Myös Perhonjokilaakson alueella on napsauteltu liikennemerkkejä kesälukemiin.

Tämä ei toki koske kaikkia teitä. Esimerkiksi kantatie 63:lla Evijärven ja Kaustisen välillä liikennemerkit ovat pysyneet kahdeksassakympissä. Kaikkein mutkaisimmilla osuuksilla rajoitus on 70 kilometriä tunnissa.

Kantatie 63:n remontti on pysynyt vuodesta toiseen paikallisten toivelistalla. Osuus Evijärven Inasta Kaustiselle halutaan nostaa samalle tasolle kuin muu kantatie.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Ratkaisuksi on esitetty tien uudelleen suuntaamista, joka parantaisi liikenneturvallisuutta sekä tavara- ja henkilöliikenteen sujuvuutta, ennustettavuutta ja matka-aikaa. Oman lisänsä liikenteeseen tuo nimittäin se, että kantatiellä ajaa paljon pitkämatkalaisia. Kuuskolmonen on lyhin mahdollinen reitti Tampereelta Ouluun, joten sitä kautta kulkee runsaasti etelän ja pohjoisen välistä liikennettä.

Kantatie 63:n liikennemäärät voisivat kasvaa vielä nykyisestä, jos Ina–Kaustinen-pullonkaulaa ei olisi. Hyvä tieyhteys ja nykyistäkin vilkkaampi läpikulkuliikenne voisivat tuoda koko alueelle lisää työtä ja toimeentuloa.

Eduskunta myönsi ennen joulua kantatien remonttiin suunnittelurahaa 100 000 euroa välille Evijärvi–Kaustinen–Toholampi. Toivoa sopii, että kunnostaminen ei jää vain suunnittelun tasolle.

Maija Ahonen. Kuva: Tiina Palola
Kommentoi Ilmoita asiavirheestä