Paikallisuutiset

Perhonjokilaakson levikkialueella elää vielä 12 sotaveteraania ja kuusi lottaa – Tässä he ovat

Juttuun tiedot veteraaneista ja lotista on koottu alueella ilmestyneistä veteraanimatrikkeleista.

Halsualla on elossa sotaveteraaneista Tapio Hotakainen ja Tenho Kalliokoski. Lottia on elossa Siiri Juoperi ja Aini Marjusaari.

Halsualaiset sotaveteraanit Tapio Hotakainen (vas.) ja Tenho Kalliokoski.
Halsualaiset sotaveteraanit Tapio Hotakainen (vas.) ja Tenho Kalliokoski. Kuva: Marko Malvisto

Tapio Hotakainen on syntynyt vuonna 1925 ja palveli jatkosodassa jääkärinä. Hotakainen osallistui myös Lapin sotaan. Maanviljelijänä elämäntyönsä tehnyt Hotakainen asuu edelleen kotonaan.

Tenho Kalliokoski on syntynyt vuonna 1925 ja oli jatkosodassa konekiväärikomppaniassa. Kalliokoski haavoittui käteen Lapin sodassa Vuosalmella. Kalliokoski työskenteli metsurina ja asuu yhä kotonaan.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Siiri Juoperi os. Metso on syntynyt vuonna 1921 ja palveli rintamalla talvisodassa muonituslottana Sortavalla sekä jatkosodassa Luumäellä.

Kaustisella elossa on kolme veteraania ja kaksi rintamalottaa. Sotaveteraaneja ovat Pauli Känsälä, Leo Jylhä ja Pentti Äijälä. Lottina rintamalla palvelivat Elli Kainu ja Saara Känsälä.

Risto Pouttu ja Seppo Kattilakoski jakoivat sotaveteraaniliiton kultaiset ansiomerkit Pentti Äijälälle ja Pauli Känsälälle joulukuussa 2016.
Risto Pouttu ja Seppo Kattilakoski jakoivat sotaveteraaniliiton kultaiset ansiomerkit Pentti Äijälälle ja Pauli Känsälälle joulukuussa 2016. Kuva: Mauri Aho

Pauli Känsälä on syntynyt vuonna 1925 ja osallistui jatkosotaan kivääriryhmänjohtajana. Känsälä taisteli Karjalan kannaksen reservijoukoissa. Känsälä asuu yhä kotonaan.

Leo Jylhä on syntynyt vuonna 1920 ja osallistui jatkosotaan kiväärimiehenä. Jylhä on teki päivätyönsä maanviljelijänä.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Pentti Äijälä on palvellut neljän vuoden ajan rintamalla, mutta hän ei 90-luvulla hakenut rintamamiestunnusta.

Elli Kainu, os. Peltola on syntynyt vuonna 1924 ja oli sota-aikana komennuksella Suomen Punaisen Ristin sairaalatyössä Äänislinnassa, Kontioniemellä, Hangossa ja Helsingissä. Kainu asuu kotonaan.

Saara Känsälä, os. Huntus on syntynyt vuonna 1925 ja hän oli sodassa komennuksella Punaisen Ristin sotasairaala 66:ssa sekä Haapaveden siirtoväen sairaalassa.

Perholaisista rintamalla palvelleista sotaveteraaneista on elossa Aarne Kalliokoski, Heimo Linna ja Väinö Aronen. Lottia on elossa Elli Mäntynen ja Eila Poranen.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Perholaisia sotaveteraaneja arkistokuvassa. Evakkotien kulkenut Elsa Tyynelä (vas.), lotta Elli Mäntynen sekä sotaveteraanit Heimo Linna, Olavi Aronen, Uuno Möttönen sekä Aarne Kalliokoski.
Perholaisia sotaveteraaneja arkistokuvassa. Evakkotien kulkenut Elsa Tyynelä (vas.), lotta Elli Mäntynen sekä sotaveteraanit Heimo Linna, Olavi Aronen, Uuno Möttönen sekä Aarne Kalliokoski. Kuva: Sakari Vainionpää

Aarne Kalliokoski on syntynyt vuonna 1922 ja palveli jatkosodassa ryhmänjohtajana. Kalliokoski haavoittui Kimjärvellä jalkaan.

Heimo Linna on syntynyt vuonna 1925. Hän osallistui ryhmänjohtajana jatkosotaan. Sodan jälkeen maanviljelijänä työskennellyt Linna oli eduskunnassa vuodet 1966–1987. Linna oli maa- ja metsätalousministerinä kahteen otteeseen 70-luvun puolivälissä.

Väinö Aronen on syntynyt vuonna 1923. Aronen osallistui jatkosotaan tarkka-ampujana. Hän palveli myös Lapin sodassa. Työuransa Aronen teki linja-autonkuljettajana.

Elli Mäntynen os. Rantala on syntynyt vuonna 1920. Sota-aikaan hän työskenteli erilaisissa muonitus- ja ilmavalvontatehtävissä Perhossa. Jatkosodassa hän oli lottatehtävissä Kuusamossa, Paanajärvellä, Aunuksessa, Syvärillä ja Hyrsylän mutkassa.

Eila Poranen on syntynyt vuonna 1923 ja oli jatkosodassa ilmavalvontalottana.

Vetelissä sotaveteraaneista on elossa Reino Laasanen, Heikki Heikkilä ja Pentti Pöytäsaari.

Veteliläisiä sotaveteraaneja ennen veteraanijuhlan alkua Vetelissä toukokuussa 2016.
Veteliläisiä sotaveteraaneja ennen veteraanijuhlan alkua Vetelissä toukokuussa 2016. Kuva: Vuokko Lahti

Reino Laasanen teki päivätyön Laasasen suksitehtaan toimitusjohtajana. Hän on syntynyt vuonna 1922 ja on vanhin Laasasen veljeksistä. Reino Laasanen oli jatkosodassa tarkka-ampujana ja haavoittui Lapin sodassa lokakuussa 1944 jalkaan. Laasanen asuu yhä kotonaan Heikkilässä.

Heikki Heikkilä on syntynyt vuonna 1925. Hän palveli jatkosodassa konekivääri-miehenä JR 1:n joukoissa. Ammatiltaan Heikkilä oli maanviljelijä ja nykyään hän asuu Kannuksen veljeskodilla.

Pentti Pöytäsaari on syntynyt vuonna 1925 ja oli jatkosodassa tarkka-ampujana Laguksen panssaridivisioonassa. Lapin sodassa Pöytäsaari haavoittui päähän ja jalkaan ja joutui haavoittuneena saksalaisten sotavangiksi Norjan Narvikiin. Pöytäsaari asuu edelleen kotonaan Vetelin Kalliojärvellä.

Ullavan sotaveteraaneista elossa ja hyvässä kunnossa on vuonna 1925 syntynytPentti Seppä.

Lähteet:

Isänmaan puolesta – halsualaiset sodissa. Julkaisija: Halsuan sotaveteraanit ry 1989

Isänmaan vapaus – kallis perintömme Kaustinen. Julkaisija: Sotainvalidien Veljesliiton Kaustisen osasto ja Kaustisen sotaveteraanit ry 1991.

Vapauden puolesta – Haanen kummulta Karjalaan ja Lappiin, Perho. Julkaisija: Perhon sotaveteraanit ry 1989.

Kohtalon vuodet Veteli. Julkaisijat: Suomen sotainvalidien Veljesliiton Vetelin alasosasto, Vetelin sotaveteraanit ry 1986.

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä