Paikallisuutiset

Kuva: Jussi Pohjavirta

Perhonjokilaaksossa jäljellä on viimeisinä neljä sotaveteraania ja yksi apusisar

Kansallista veteraanipäivää vietään lauantaina. Perhonjokilaakson alueella sotaveteraaneja on jäljellä enää neljä sekä yksi sodassa SPR:n apusisarena palvellut nainen. Vielä viisi vuotta sitten veteraaneja oli elossa kaikkiaan 12 ja lottia kuusi.

Tammenlehvän Keski-Pohjanmaan perinneyhdistyksen alueeseen kuuluvat Perhonjokilaakson, Lestijokilaakson ja Kalajokilaakson kunnat. Sotaveteraanipiiri muuttui perinneyhdistykseksi vuonna 2023.

– Veteraanien poistuma on valtava, sillä heitähän on koko valtakunnassakin vähän yli 1800, sanoo perinneyhdistyksen puheenjohtaja Risto Pouttu.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Perhonjokilaakson alueen elossa olevat sotaveteraanit:

Tapio Hotakainen on syntynyt vuonna 1925 ja palveli jatkosodassa jääkärinä. Hotakainen osallistui myös Lapin sotaan. Maanviljelijänä elämäntyönsä tehnyt Hotakainen asuu Halsualla.

Tenho Kalliokoski on syntynyt vuonna 1925 ja oli jatkosodassa konekiväärikomppaniassa. Kalliokoski haavoittui käteen Lapin sodassa Vuosalmella. Kalliokoski työskenteli metsurina ja asuu yhä kotonaan Halsualla.

Väinö Aronen on syntynyt vuonna 1923. Aronen osallistui jatkosotaan tarkka-ampujana. Hän palveli myös Lapin sodassa. Työuransa Aronen teki linja-autonkuljettajana.

Elli Kainu, os. Peltola on syntynyt vuonna 1924 ja oli sota-aikana komennuksella Suomen Punaisen Ristin sairaalatyössä Äänislinnassa, Kontioniemellä, Hangossa ja Helsingissä. Kainu asuu Kaustisella.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Pentti Seppä on syntynyt vuonna 1925 ja hän asuu Ullavassa. Seppä määrättiin Kouvolan varuskunnan sotasairaalaan lääkintämieheksi.

Halsualaiset sotaveteraanit Tapio Hotakainen (vas.) ja Tenho Kalliokoski. Kuva: Marko Malvisto
Risto Pouttu ja Seppo Kattilakoski jakoivat sotaveteraaniliiton kultaiset ansiomerkit Pentti Äijälälle ja Pauli Känsälälle joulukuussa 2016. Kuva: Mauri Aho
Perholaisia sotaveteraaneja arkistokuvassa. Evakkotien kulkenut Elsa Tyynelä (vas.), lotta Elli Mäntynen sekä sotaveteraanit Heimo Linna, Väinö Aronen, Uuno Möttönen sekä Aarne Kalliokoski. Kuva: Sakari Vainionpää
Veteliläisiä sotaveteraaneja ennen veteraanijuhlan alkua Vetelissä toukokuussa 2016. Kuva: Vuokko Lahti

Lisää aiheesta

Sotaveteraanimatrikkelit:

Isänmaan puolesta – halsualaiset sodissa. Julkaisija: Halsuan sotaveteraanit ry 1989

Isänmaan vapaus – kallis perintömme Kaustinen. Julkaisija: Sotainvalidien Veljesliiton Kaustisen osasto ja Kaustisen sotaveteraanit ry 1991.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Vapauden puolesta – Haanen kummulta Karjalaan ja Lappiin, Perho. Julkaisija: Perhon sotaveteraanit ry 1989.

Kohtalon vuodet Veteli. Julkaisijat: Suomen sotainvalidien Veljesliiton Vetelin alasosasto, Vetelin sotaveteraanit ry 1986.

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä