Paikallisuutiset

Vanhusten asunnot syntyivät 50 vuotta sitten tarpeeseen – Kaustisen vanhustenkotiyhdistys juhli tasavuosiaan

Kaksi yhdistyksen rivitaloa on edelleen käytössä, mutta tilat ympärillä ovat muuttuneet.

KAUSTINEN

Kun 50 vuotta sitten Kaustisen Osuuspankin kerhohuoneelle kokoontui 10.12.1969Alpo Salosen kutsumana väkeä perustamaan vanhustenkotiyhdistystä, oli tiedossa, että asunnoille oli todellinen tarve. Kakkukahvit vanhustenkotiyhdistyksen tasavuosien kunniaksi juotiin viime viikon torstaina.

Ikäihmiset halusivat puoli vuosisataa sitten muuttaa helpompiin tiloihin. Saattoihan olla, että silloisista kodeista ei löytynyt nykyajan mukavuuksia vesivessoineen tai sähköhelloineen. Selvityksen mukaan asunnon ottaisi heti 26 kaustislaista.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Ei nuorillekaan ollut asuntoja. Kaikkialla asuntotuotanto oli heikkoa, kertoo Alpo Salonen.

Arvioitiin, että 42 asuntoa olisi vähimmäistarve. Vanhustenkotiyhdistyksen johtokuntaan valittiin tuolloin edustajia kunnasta, puolueista sekä molemmista paikallispankeista.

– Joutuu kyllä kysymään, että miten varaton yhdistys pystyi tämän tekemään, toteaa tuon ajan Osuuspankin pankinjohtaja Alpo Salonen.

Yhdistyksen jäsenmaksu oli kolme markkaa ja yhteisöiltä 30 markkaa.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Sekä Osuuspankki että Säästöpankki myönsivät molemmat rivitalohankkeelle pitkäaikaiset luotot ja ARA antoi myös avustuksen. Ensimmäisinä vuosina lainojen korot olivat kovat ja kunta avusti yhdistystä korkojen maksussa.

Tontti löytyi Pappilantieltä ja kaksi rivitaloa valmistui sinne vuosina 1974–1975. Asunnot olivat pääosin yksiöitä, mutta myös muutama kaksio rakennettiin. Vuokralaiset löytyivät kaikkiin asuntoihin.

– Tilinpäätökseen ei ole koskaan kirjattu vuokrarästejä, eikä karhuja ole lähetetty, kehuu Salonen.

Kaustisen kunnan sosiaalijohtaja Leila Kaustinen toimi yhdistyksen sihteerinä 20 vuotta.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Se oli iso asia. Leila veti tätä lähes yksin, sanoo Kaustisen vanhustenkotiyhdistyksen nykyinen puheenjohtajaHannu Virkkala.

Asukkaat olivat alussa hyväkuntoisia. Vanhustenkotiyhdistyksen asukkaat saattoivat lähteä porukalla kirkkoonkin kävellen.

– Ei täältä itse mennä enää kirkkoon, toteaa Hannu Virkkala.

Hannu Virkkala muistuttaa myös, että yhdistyksen hallituksen jäsenille ei ole koskaan maksettu kokouspalkkioita. Vuokrat ovat edulliset, noin 12 euroa neliöltä.

– Kulut ovat kurissa ja lainat edullisia, sanoo Virkkala.

Talon osa-aikainen talonmies jäi pitkäaikaisesta työstään pois syksyllä ja tällä hetkellä talonmiehen työt tekee kunnan talonmies.

Myöhemmin rivitalot ovat kokeneet monta muodonmuutosta. Taloihin on rakennettu yhdyskäytävät, joita pitkin pääsee aina Iltaruskoon saakka. Lisäksi kunta rakensi keittiön ja ruokalan, jossa nykyisin valtaosa asukkaista myös ruokailee. Keittiö toimii jakelukeittiönä.

Asunnoista osa on vuokrattu Soiten toimistotiloiksi. A-talon 14 asuntoa on vuokralla Soiten ympärivuorokautiseen tehostettuun palveluasumiseen. B-talo taas on senioriasumista ja sen asukkaat kuuluvat kotipalvelun piiriin. Talossa on siis monta toimijaa.

Ja tulijoitakin riittää koko ajan.

– Kun huone tyhjenee, niin siellä on parin päivän päästä uusi asukas, sanoo Virkkala.

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä