MAINOS

Luotettava laina - Mitä se tarkoittaa?

MAINOS -

Luotettava laina on vakuudeton luotto, missä asiakas tietää, mitä saa. Vakuudettomien luottojen tarjoajia löytyy esimerkiksi sivustolta Uusilaina.fi. Suomessa toimivien lainapaikkojen on toimittava viranomaisten valvonnan alla, esimerkiksi Finanssivalvonnan-sivustolta voi tarkistaa onko luottomarkkinoilla toimivien yhteisöjen joukossa lainapaikka, mistä on ottamassa lainaa. Finanssivalvonta myös varoittaa toimijoista ja esimerkiksi ulkomaisten valvontaviranomaisten varoitukset näkyvät myös finanssivalvonnan sivuilla. Luotettava laina on onneksi nykypäivänä helposti saatavilla ja kokemukset lainoista ovat myös netissä jaettavissa, joten tieto epäilyttävästä toimijasta kyllä leviää nopeasti.  

Aito lainavertailu huomioi lainan todelliset kustannukset 

Lainavertailun tekeminen on tällä hetkellä haastavampaa, johtuen siitä, että kuluttajalainoissa on voimassa väliaikainen korkokatto, joka on nimelliskoron osalta 10%. Koronaviruksen taloudellisten seurausten hillitsemiseksi asetettu korkokatto on voimassa 1.7.-31.12.2020. Tämän jälkeen kuluttajalainoihin palautuu voimaan vuoden 2019 syyskuussa asetettu 20% korkokatto. Korkokaton lisäksi on voimassa 150€ vuosittainen kulukatto ja se, että kustannusten määrä ei saa ylittää päivää kohden 0,01:tä prosenttia luottosopimuksen mukaisesta luoton määrästä tai luottorajasta luottosopimuksen voimassaoloajalta. Lainavertailussa, esim. Vertaalaina.fi on siis huomioitava myös se, että jos lainanmaksu jatkuu vuonna 2021, luoton korko todennäköisesti tulee nousemaan. Jokaisesta lainasta voi onneksi nähdä lainan todellisen vuosikoron, mikä huomioi kaikki kulut ja korot sekä sen, paljonko laina tulee asiakkaalle kokonaisuudessaan maksamaan. Tiedot löytyvät selkeästi aina ”Vakiomuotoiset Eurooppalaiset kuluttajaluottotiedot” -lomakkeelta, jonka lainapaikka on velvollinen asiakkaalle toimittamaan ennen lainasopimuksen allekirjoittamista.  

Halvin lainatarjous ei ole välttämättä paras lainatarjous 

Lainatarjouksissa halvin vaihtoehto ei ole ensivilkaisun jälkeen välttämättä se paras lainatarjous. Tällä hetkellä lainatarjouksissa korostuu 10% korkokatto, mutta pidemmällä aikavälillä paras lainavaihtoehto voikin olla jokin muu. Lainan todelliset kustannukset kannattaakin vertailla huolella, kun valitsee itselle sopivinta lainaa. Laina-aikaa lyhentämällä voi myös säästää merkittäviä summia ja toisaalta eri lainapaikat voivat nousta halvimmaksi listalla, kun laina-aikaa muuttaa. Kulutusluottovertailua  tehdessä kannattaa myös huomioida se, onko vertailussa mukana myös perinteiset kivijalkapankit. Kaikki lainavertailut eivät ota mukaan pankkien tarjoamia vakuudettomia lainoja. Toisaalta jos asiakkaalta löytyy vakuuksia, niin vakuudellinen laina voi tulla kaikkein edullisimmaksi. Lyhytaikaiseksi lainaksi voi edullisin vaihtoehto olla taas luottokortti (Vertaalaina.fi/luottokortit), jonka avulla saa helposti 30-45 päivää ilmaista maksuaikaa ostolleen.  

Mitä lainoja vuoden 2020 korkokatto koskee? 

Koronaviruksen myötä asetettu 10% nimelliskorkoa koskeva korkokatto kattaa alleen kaikki vakuudettomat kuluttajalainat. Korkokatto ei kuitenkaan koske yrityslainoja, osa-maksusopimuksia tai luottokortteja. Määräaikainen korkokatto kattaa alleen myös lainasopimukset esimerkiksi Joustoluotoista, jotka on tehty jo aiemmin, mutta joista voi nyt tehdä uusia nostoja. Vuonna 2021 lainasopimukset palaavat ennalleen ja uusien lainojen kohdalla voimaan astuu lainasopimuksessa sovittu uusi korko.