MAINOS

Sinustako Amazon osakkeenomistaja? - Amazonin tarina

MAINOS -

Amazon on laajalti tunnettu monikansallinen suuryritys, joka on perustettu vuonna 1994 Seattlessa. Amazon on keskittynyt erityisesti sähköiseen kaupankäyntiin, mutta myös pilvipalveluihin, suoratoistoon ja tekoälyyn. Yritys kirjautui pörssiin vuonna 1997 ja aloitti maailmanvalloituksensa. Ensimmäisenä yhtiö laajensi Eurooppaan, jolloin valikoimaan lisättiin musiikin ja videoiden lisäksi myös kirjat.  

2000-luvulla tuotevalikoiman laajetessa musiikista ja kirjoista viihde-elektroniikkaan, videopeleihin, kodintarvikkeisiin ja leluihin, myös Amazonin kasvu lähti hurjaan nousuun ja nykyään se onkin yksi suurimmista teknologia- ja tietotekniikka-alan yrityksistä maailmanlaajuisesti. Amazon osake on ollut arvokas jo pitkään, ja koronapandemian aikana sen arvo on vain noussut. Massiivisella yhtiöllä on tietenkin paljon vaikutusvaltaa, ja sen perustaja Jeff Bezos onkin yksi maailman rikkaimmista ihmisistä.  

Amazon aloitti 2000-luvun alussa datan keräämisen asiakaskunnaltaan ja mahdollisti entistä hurjasti kohdennetumman markkinoinnin. Amazonin aloittaman tietojenkeruun takia, käyttäjät lähes jokaisella verkkosivulla joutuvatkin nykyään hyväksymään tietojensa käytön markkinointi tarkoituksiin. Vuonna 2006 yhtiö otti jälleen uuden harppauksen eteenpäin, antamalla mahdollisuuden kenelle tahansa myydä tuotteitaan Amazonin alustalla, Amazon Fulfillment palvelun kautta. Amazon myös aloitti varastojensa automatisoinnin vuonna 2012, joka vähensi yrityksen työntekijäkuluja entisestään. Vuonna 2018 yhtiö teki myös kannattavan sopimuksen Applen kanssa, ja sai oikeuden myydä joitakin Apple tuotteita alustallaan.

Amazon nyt 

Nykyään Amazon tarjoaa laajan valikoiman sekä tuotteita eri jälleenmyyjiltä, mutta myös erilaisia suoratoistopalveluja, joista osa on tarjolla alueellisesti ja osa maailmanlaajuisesti. Yrityksellä on myös oma e-kirja lukijansa, jonne Amazon Kindle palvelusta voi ostaa lähes minkä tahansa kirjan digitaalisena. Amazonin Audible puolestaan tarjoaa saman palvelun äänikirjamuodossa.  

Tänä päivänä Amazon on yksi maailman arvokkaimmista tuotemerkeistä ja onkin sanottu, että Amazonilla on enemmän taloudellista ja kulttuurillista valtaa kuin monien maiden hallituksilla. Yhtiö on niin suuri, että sen asemaa ei ole helppo horjuttaa. Yhdysvalloissa Amazonilla on jo hallussaan yli puolet maan postipalveluista, ja sen osuus nousee jatkuvasti. Suurena ja menestyneenä yrityksenä Amazonin talous on vakaalla pohjalla mutta ongelmatonta Amazonin toiminta ei ole. Yhtiö on kohdannut kritiikkiä muun muassa työntekijöiden kohtelusta ja järjestäytymisen kieltämisestä. Myös ympäristöongelmat ja veronkierto on tullut pinnalle ja aiheuttaahan jättiläisyrityksen olemassaolo myös ongelmia pienille yrityksille, jotka yrittävät pärjätä samoilla markkinoilla, mutta eivät mitenkään pysty vastaamaan Amazonin hintatasoa.  

Kannattaako Amazon osakkeen ostaminen?   

Vaikka Amazon on yksi koronapandemiasta eniten hyötyneistä yrityksistä, jonka vuoksi sen osakkeen arvo on korkealla, asiantuntijat ovat kuitenkin arvioineet Amazonin kurssinousun vain jatkuvan. Ihmisten ostokäyttäytyminen on pandemian aikana muuttunut, ja vaikka mahdollista on, että ihmiset osittain palaavat takaisin vanhaan ostokäyttäytymiseensä pandemian jälkeen, verkko-ostaminen on kuitenkin jatkuvassa nousussa. Pandemia on myös tavallaan pakottanut ihmisiä tutustumaan Amazonin kaltaisiin palveluihin, jotka ehkä muuten eivät olisi siirtyneet verkko-ostajiksi. Monet näistä asiakkaista ovat todennäköisesti jatkossakin avoimempia siirtämään osan ostoksistaan verkkoon, sen helppouden ja nopeuden vuoksi, yhä digitalisoituvammassa yhteiskunnassa.  

Huolimatta siitä että Amazon osake on tällä hetkellä kallis, asiantuntijoiden mielestä sen ostaminen on kuitenkin kannattavaa. Yritys on pysytellyt korkealla kurssitaulukossa koko pandemian ajan, ja asiantuntijat uskovat, että jatkuvan nousun lisäksi, myös yrityksen käyttökate jatkaa nousuaan. Yrityksen kohtaama kritiikki on viime vuosina lisääntynyt, mutta sen valta-asema on suuri ja sen tuloksessa kritiikki ei ole näkynyt. Huolimatta vastuullisuuden puutteesta, myöskään asiakkaiden ostokäyttäytyminen ei ole huomattavasti muuttunut, joten Amazonin asema on varsin vakaa. Osakkeen osto päätöstä tehtäessä, kannattaakin lähinnä pohtia vaikuttaako Amazonin kohtaama kritiikki omaan haluun sijoittaa yhtiöön.