MAINOS

Milloin kannattaa ottaa lainaa?

MAINOS - LAINAT.FI -

Toisinaan lainan ottaminen voi olla kannattava ratkaisu, ja toisinaan ei. Lainan ottamista kannattaa aina miettiä tarkkaan. Parhaimmillaan hyvin onnistunut lainan valinta voi tuoda elämään huomattavaa helpotusta, mutta huonoimmillaan se voi suistaa talouden raiteiltaan pitkäksikin ajaksi.

Lainaa ei milloinkaan kannata ottaa kilpailuttamatta ensin lainatarjouksia. Vaikka monet markkinoilla olevat lainat voivat ensinäkemältä vaikuttaa aivan samoilta, on niillä kuitenkin eroja, jotka huomaa vasta tutustuessaan tarjouksiin hiukan tarkemmin. https://www.lainat.fi/ on lainojen vertailuun tarkoitettu sivusto, josta saa myös lainoihin ja rahoitusasioihin liittyvää tietoa.

Milloin lainan hakeminen on järkevää?

Tämä on kysymys, jota lainan hakija ei aina pysty elämäntilanteesta johtuen miettimään, vaan lainaa on pakko hakea. Tämän tyyppinen tilanne voi tulla vastaan, jos esimerkiksi jokin kodinkone tai auto menee rikki yllättäen, eikä korjaukseen tai uuden hankkimiseen ole varaa ilman lainarahaa. Muita syitä voivat olla oma, perheenjäsenen tai lemmikin äkillinen sairastuminen. Näissä tilanteissa arjen sujuminen ja terveyssyyt menevät taloustilanteen edelle.

Lainaa voi toki hakea, vaikka oma talous ei olisikaan venytetty aivan äärimmilleen, mutta haluaa toteuttaa pitkäaikaisen haaveen esimerkiksi lomamatkasta, tai pitää unelmiensa häät. Mikäli lainan tarve ei ole aivan pakottava, kannattaa käyttää hiukan enemmän harkintaa siihen, kuinka paljon ja millaisilla ehdoilla lainaa hakee.

Kolmas yleinen syy lainan hakemiselle on oman talouden tasapainottaminen lainan avulla. Tällöin puhutaan usein lainojen yhdistämisestä. Lainojen yhdistäminen on yksinkertaisesti sitä, että otetulla lainalla maksetaan aiempia luottoja pois, jolloin jäljelle jää tämä uusi laina. Vaikka nimityksenä käytetään yhdistelylainaa, on se kuitenkin käytännössä aivan uusi ja erillinen laina. Osalla lainanvertailusivustoja on tälle aivan oma kohtansa, jonka voi rastittaa, ja tämä otetaan huomioon lainatarjouksia laskiessa. Yhdistelylainaa on mahdollista saada, vaikka oma taloustilanne olisi päässyt jo melko huonoksi. Lainaehdot saattavat olla kuitenkin hiukan tavallista tiukemmat. Tavallisesti joustoluottoa, kulutusluottoa tai muuta vakuudetonta lainaa hakiessa lainan myöntäjän ei tarvitse tietää, mihin tarkoitukseen lainaa haetaan. Yhdistelylainassa voi puolestaan olla ehtona, että se käytetään nimenomaan aiempien luottojen maksamiseen, jotta hakijan taloustilanne lähtisi korjaantumaan, eikä sen sijaan vain pahenisi.

Milloin ei kannata hakea lainaa?

Ensimmäiseksi voidaan todeta, että lainaa ei kannata hakea hetken mielijohteesta syntyneihin päätöksiin. Harkitsematon lainanotto johtaa helposti ylivelkaantumiseen. Ylivelkaantuminen voi hankaloittaa elämää paljon ja aiheuttaa luottotietojen menetyksen, kun kuukausittaiset tulot eivät riitä menojen kattamiseen ja laskut ja velat alkavat kasautua. Mikäli näin on jo päässyt käymään, kannattaa harkita esimerkiksi oman kunnan tai kaupungin velkaneuvojalla käyntiä. Velkaneuvojat ovat maksuttomia asiantuntijoita, jotka voivat auttaa suunnittelemaan talousasioita paremmalle mallille. Jos velkaa on ehtinyt kertyä niin paljon, että sen maksaminen kohtuullisessa ajassa ei ole enää yksin mahdollista, on mahdollista tietyin ehdoin päästä myösvelkajärjestelyyn.