maanantai 28.11.2022 | 02:32
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Uutiset

Erävaelluksen SM-kilpailut järjestetään tänä vuonna Salamajärvellä

Su 10.6.2018 klo 07:00

Tiina Pesola

Erävaelluksen SM-kilpailut järjestetään tänä vuonna 49. kertaa. Kisat pidetään 14.–16.9.2018 metsäpeuran eteläisessä erämaassa. Salamajärven kansallispuisto tarjoaa kattavat puitteet erävaelluksen SM-kisoille, joissa sarjoina ovat avoin, naiset, nuoret ja veteraanit sekä retkisarja.

Erävaelluksen SM-kisoja on järjestetty jo vuodesta 1970 alkaen, ja alunperin kilpailujen järjestämisestä vastasi Suomen Latu. Nykyään järjestävänä tahona toimii vuonna 2011 perustettu Erävaelluskilta ry, jonka toiminnan tavoitteena on erävaellusperinteiden vaaliminen. Erävaelluskiltan Oltermanni eli kiltan vanhin Jorma Pihlainen on ollut mukana erävaellustoiminnassa alusta alkaen, aina 70-luvulta saakka. Pihlainen on itse kisannut erävaelluksen SM-kilpailuissa 42 kertaa, mutta tänä vuonna hän toimii ratamestarina ja tehtäväpäälikkönä.

– Ehkä ensi vuonna taas lähtöviivalle, Pihlainen tuumii.

Erävaelluskilta tekee yhteistyötä monen eri toimijan kanssa, ja myös talkootyöläisiä tarvitaan kisojen järjestämiseen. Tänä vuonna yhteistyötahoina toimivat mm. Alajärven kaupunki, Järviseudun ammatti-instituutti sekä Keski-Pohjanmaan koulutusyhtymän Perhon toimipaikka.

Erävaelluksen SM-kilpailut ovat kolmipäiväiset, ja vaellettava matka vaihtelee sarjan mukaan 60-80 kilometriin. Kisaan osallistutaan kahden hengen partioina, ja vaelluksen lisäksi kilpailussa testataan erätaitoja, luonnontuntemusta, ensiapu- ja pelastustaitoja sekä suunnistusta erilaisilla teoria- ja käytännöntehtävillä.

– Pelkällä hyvällä kunnolla ei siis kisassa pärjää, vaan tarvitaan myös muutakin Petteri Karvinen, Järviseudun ammatti-instituutista toteaa. Karvinen on itse osallistunut erävaelluksen SM-kisoihin neljä kertaa aiemmin ja on tänä vuonna aktiivisesti mukana järjestelyissä.

Erävaelluskilpailussa on ensisijaisesti kyse taidosta tulla toimeen luonnon kanssa. Harvempi osa tulee kisaamaan pelkästään voitosta tai mitalleista, Pihlainen tuumaa. Itsekin kisoissa jonkin verran menestystä saavuttaneena Pihlainen pitää mitaleja arvokkaampana saavutuksena sitä, että seitsämän ensimmäistä kisaansa hän selvisi maaliin keskeyttämättä. Maastosta ja keleistä riippuen keskeyttämisprosentti on 10-70 prosentin luokkaa. Jos kilpailun keskeyttää ainoastaan joka kymmenes, on kilpailu mennyt Pihlaisen mukaan erittäin hyvin. Tämän tyyppinen erävaelluskilpailu, joka yhdistelee vaellukseen ja suunnistukseen myös erätaitojen testaamista, on lajissaan ainoa maailmassa, joten sekä Pihlainen että Karvinen kannustavat uusia harrastajia rohkeasti lajin pariin ja kisaamaan. Parhaimmillaan erävaelluksen SM-kisoihin on osallitunut liki parisataa partiota, nykyisellään kilpailijoiden määrä jää noin 50 partioon, eli uudet osallistujat ovat erittäin tervetulleita.

#