perjantai 22.1.2021 | 16:46
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Uutiset

Ikaalisten mies halusi kaustislaiset häät - kaksipäiväisissä pidoissa juustopaistia ja purppuria

Pe 22.6.2018 klo 15:00

Maija Ahonen

Pauliina Puronaho, 28, ja Antti Laakso, 35, sanovat tänään juhannusaattona toisilleen tahdon Puronahon synnyinpitäjässä Kaustisella.

Sastamalassa asuva pariskunta kertoo, että häiden juhliminen nimenomaan juhannuksena ei ole ollut kummallekaan mikään lapsuuden haave. Ajatus juhannushäistä alkoi kuitenkin tuntua sopivalta, kun pariskunnan piti lyödä lukkoon omien häiden ajankohta.

– Ehkä olemme kummatkin sen verran nostalgiahenkisiä, Laakso arvelee.

Lopulta juhannushäistä tuli kaksipäiväiset. Tänään ohjelmassa on kirkkovihkiminen, jonka jälkeen väki siirtyy hääjuhlaan Kalliopaviljongille. Huomenna lauantaina on puolestaan vuorossa rääppiäiset, joiden jälkeen lähdetään vielä yhteiskyydillä Emetin tanssilavalle. Siellä tuore aviopari pääsee tanssimaan häävalssin vielä toistamiseen.

Häihin saapuu parisensataa vierasta. Puronahon ja Laakson sukulaisten ja ystävien kalenteriin juhannushäät sopivat hyvin.

– Noin 90 prosenttia kutsutuista on tulossa häihin, Puronaho kertoo.

Kansallispukujen käyttämiseen tykästynyt pariskunta on kutsukortissa rohkaissut vieraita pukeutumaan häissä kansallispukuihin, mikäli sellainen kaapista löytyy.

– Monet ovat kuulemma tuohon vihjeeseen tarttuneet, paljastaa Puronaho.

Hääpari itse ei kuitenkaan tällä kertaa sonnustaudu kansallispukuihin, vaan heidän yllään on tänään perinteiset hääasut.

Puronahon ja Laakson tiet kohtasivat huhtikuussa 2016 deittisovellus Tinderissä. Pariskunta tapasi muutaman päivän viestittelyn jälkeen.

– Minä tiesin heti, että tässä on oikea nainen minulle ja minä olen oikea mies hänelle, mutta Pauliinalla meni hetken aikaa hoksata asia, Laakso nauraa.

– Oli se minullekin selvää jo ensimmäisenä kesänä, Puronaho hymyilee.

Laakso kosi Puronahoa viime vuoden marraskuussa pyhäinpäivän aattona. Kun vastaus oli myöntävä, sulhanen varasi heti viikonlopun jälkeisenä maanantaina vihki- ja juhlapaikan Kaustiselta.

Puronaho olisi ollut periaatteessa valmis viettämään häitä pariskunnan nykyisessä kotikaupungissa Sastamalassa, mutta ikaalilaislähtöiselle Laaksolle se ei käynyt.

– Minä halusin Kaustiselle ja Kalliopaviljongille.

Puronahon synnyinpitäjä on Laaksolle tuttu jo lapsuudesta, sillä hän on käynyt Kaustisen festivaaleilla ensimmäisen kerran jo vuonna 1992.

Myös häiden ohjelma on perin kaustislainen. Hääjuhlassa soi pelimannimusiikki, syödään juustopaistia ja paikallista ruisvarrasta, tanssitaan purppuria ja katrillia.

Purppuria häihin ehdotti kaustislaislähtöinen tanssinopettaja Paula Kettu, jota oli pyydetty ohjaamaan häihin huutokatrillia.

– Purppuria on ehditty treenata kahdesti, ensimmäisen kerran huhtikuussa ja toisen kerran eilen torstaina, Puronaho kertoo.

Musiikkia häissä esittävät muun muassa Tallari, Pirulainen, Ikaalisten Harmonikkamiehet ja tamperelainen viihdekuoro Cantarelli, jossa Puronaho laulaa. Laakso puolestaan soittaa Harmonikkamiehissä.

Puronaho ja Laakso kiittelevät kaustislaista talkoohenkeä. Kalliopaviljonkia on laitettu juhlakuntoon keskiviikosta lähtien yhteisvoimin sukulaisten, ystävien ja naapureiden kanssa.

Hääpäivän säästä morsiuspari ei jaksanut etukäteen stressata.

– Juhannuksena on aina huono sää. Jos aurinko edes vähän pilkahtaa, on jo se plussaa. Tärkeintä on, että päästään naimisiin, Laakso sanoo.

#