perjantai 16.11.2018 | 09:15
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Uutiset

Kaustisella ravataan Pikkupelimanni-kilpailu perjantaina –  ravuri Landen Paukun ympärillä käy kuhina

Perhonjokilaakso+ | Ke 4.7.2018 klo 20:10

Tiina Ruotsala

Kaustislainen ori Landen Paukku järjesti toukokuun lopulla Biofarm Cupin finaalissa Porissa oikean jymypaukun. Nelivuotiaiden suomenhevosen Suomen ennätyksen juossut ori teki sen ainutkertaisella tyylillä. Ohjastaja Jani Suonperä katseli loppusuoralla lähinnä taakseen, että missä ne muut tulevat vahvarakenteisen orin porhaltaessa omaa vauhtiaan loppuun saakka.

– Yhden kerran ojensin piiskaa, kun hevonen meinasi mennä peitsille kurvissa, mutta se korjasi itse askeleet, selvittää Suonperä, joka lasketteli omalla kasvatillaan hevoskansan mykistävään voittoon.

"Nähtiinkö Porissa kaikkien aikojen lupaavin suomenhevonen?" uutisoi Ilta-Sanomat juoksun jälkeen.

Taidettiin nähdä.

Heti alusta saakka hevosen valmentaja, Kaustisen Nikulassa asuva Jani Suonperä, on nostanut haastatteluissa ja varikkopuheissa kesän tavoitteista ylimmäksi Kaustisella juostavan Pikkupelimannin. Se on yksi maamme ikäluokkakilpailuista 4-vuotiaille suomenhevosille.

Ei palkinnoltaan suurin, mutta tunnearvoltaan.

– Kaikkea ei mitata rahassa, ei varsinkaan raviurheilussa, vastaa Suonperä ja jatkaa, että Landen Paukusta tarjotulla summalla hän olisi maksanut talovelat pois, mutta mitä sitten?

– Töissä pitäisi kumminkin käydä, mutta tallissa ei enää olisi itse rakentamaani juoksijalahjakkuutta, vaan se olisi jatkanut uraansa jostain ammattilaistallista.

Landen Paukun ympärillä käy kuhina yhä kuumempana. Ori on täysin keskipohjalainen hevonen, sillä sen isä Jänkä Jussi, joka aikanaan juoksi Pikkupelimannissa toiseksi, on lohtajalaisen Jaakko Jylhän omistama, ja Jänkä Jussin kasvattaja on puolestaan kälviäläinen Matti Herlevi.

Jani Suonperä uskoo, että silläkin on merkitystä, että tällainen suomenmestari tulee harrastajan tallista. Tosin Suonperä on Kaustisen ravikoulun kasvatti ja aikanaan ammattitallillakin työskennellyt. Nykyään mies ajaa kuorma-autoja yrittäjänä.

Kaustisen ravikouluun liittyy myös Suonperän ensimmäinen ravimuisto Pikkupelimannista.

– Olin silloin koulussa ja Veli-Matti Paavolan ohjastama Jiimän voitti. Se oli yllätysvoittaja ja muistan kuinka fiilis oli jännä ja hieno tallilla.

Suonperälle perjantai-illan ravien tunnelma on ehkä se paras.

– Perjantai aloittaa koko raviviikonlopun, enkä siihen liittyy myös juuri tuota odotusta. Ne ovat myös tavalliset ravit, joten olen itsekin ajanut niissä paljon kilpaa.

Suonperä tietää, että jos Pikkupelimannin voitto napsahtaa Kaustiselle, tunnelma on varmasti huikea. Mutta jokainen ajo täytyy ensin ajaa.

– Nikulan kylätalolle olisi jo haluttu järjestää juhlat, kun Landen Paukku juoksi Suomen ennätyksen, mutta päätettiin sitten, että juhlitaan vasta festivaaliravien jälkeen. Kävi miten kävi, juhlat kuitenkin järjestetään. On tuo Suomen ennätys kuitenkin jo sinällään kova saavutus ja juhlinnan arvoinen.

Kaustislainen raviurheilun veteraani Aarre Virkkala pitää myös tallia Nikulassa ja muistaa hyvin Pikkupelimannin alkuajat. Festivaaliviikonlopun perjantai-illan päälähdön juuret ovat yhteispohjoismaisessa kisailussa.

– Mukana oli kolme rataa, yksi jokaisesta maasta – Suomesta Kaustinen. Karsinnat ajettiin Kaustisella ja Norjassa ja finaali aina Ruotsissa. Pääpalkinto oli 400 000 kruunua silloista rahaa. Erityisesti on jäänyt mieleen kun Hansenien Nikolai H tuli toiseksi, sitä juhlittiin kuin voittoa. Suomalaishevonen siinä oli ennakkosuosikkikin, mutta se alkoi lämmityksessä ontua ja jouduttiin jättämään pois.

Muutaman vuoden jälkeen Ruotsin ravijärjestö ilmoitti lopettavansa kilpailun.

– Päätös tuli niin yllättäen, että kilpailuun oli ehdityt maksaa mukaan jo paljon hevosia. Otimme yhteyttä jokaiseen omistajaan ja ehdotimme, että kilpailu juostaisiin Kaustisella Pikkupelimanni-nimellä. Koska meillä oli jo lämminverisille avoin Pelimanni-kilpailu, oli luontevaa nimetä nuorille suomenhevosille tarkoitettu kilpailu Pikkupelimanniksi.

Virkkalakin suitsuttaa Landen Paukkua. Hän toivoo orin tuovan keskipohjalaiseen raviurheiluun uutta intoa ja väkeä. Radallekin tuollainen kotiradan kisaaja on uskomattoman arvokas.

Festivaaliraveissa tavataan!

#
Fingerpori