Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Uutiset

Jarno Hietalahti pakinassaan: Maailmanjohtajat sivuuttivat jokilaakson

Perhonjokilaakso+ | Ke 11.7.2018 klo 19:00

Venäjän presidentti Vladimir Putin ja Yhdysvaltain johtaja Donald Trump tapaavat maanantaina Helsingissä. Eivät Keski-Pohjanmaalla. Eivät Perhonjokilaaksossa. Niin, eivät Halsualla.

Paikallisittain ja maailmanlaajuisesti pettymys on ollut valtaisa. Halsuan kansainvälisten afäärien osastolta kerrotaan, että Halsua oli tapaamispaikkojen kärkeä vielä loppumetreillä. Maailmanpolitiikassa olisi avattu uusi rauhan aika, mutta lopulta Trump ja Putin valitsivat helpomman reitin. Se kostautuu myöhemmin.

Syitä Halsuan sivuuttamiselle on etsitty ja löydetty. Vahvistamattoman tiedon mukaan syy on paitsi päämiesten mukavuudenhalussa myös kovapäisyydessä. He eivät suostuneet siirtämään tapaamisajankohtaa Halsua-viikolle. Kunnan näkövinkkelistä on selvää, että juhlaviikkoa ei myöhemmäksi siirretä, koska kaikki oli jo organisoitu valmiiksi. Miljoonaravitko muka jolkuteltaisiin heinäkuun puolivälissä? Hah! Maailmanjohtajilla pitäisi olla sen verran pelisilmää, että ymmärtäisivät kunnioittaa paikallistapoja.

Harmitella silti saattaa, koska Halsualla infrastruktuuria myöten kaikki olisi soveltunut erinomaisesti politiikannäyttämöksi. Päätapaaminen olisi järjestetty Halsua-talolla, missä Viljami Kalliokosken patsaan pistävä katse olisi laittanut uuden polven poliitikon tutisemaan jo kättelyssä. Nyt he saavat pönöttää Helsingin hännystelyyn taipuvien poliitikkojen parissa. Halsua-talolla ruokailukin olisi järjestynyt vaivatta. Marttojen loihtima kampsukeitto olisi uponnut herrojen suihin voileipäkakkujen ja lusikkaleipien säestyksellä. Tarjolla olisi ollut myös kilokaupalla järvikalaa – sitä sellaista parempaa kalaa, joka ei ole Itämeressä polskinut.

Ruoan päälle olisi nautittu paikallisviihteestä ravitanssien ja kansan kohtaamisen merkeissä. Samalla johtajille olisi tarjoiltu muistutus omasta inhimillisyydestä. Helsingin päässä on ollut puhetta sinetöidyistä henkilökohtaisista vessoista, mutta Halsualla päämiehet olisi istutettu sulassa sovussa radan vieressä seisovaan puuseehen. Siinä yhteisellä riu’ulla asioita toimitellessaan Putin ja Trump olisivat saaneet kohdata toisensa tasaveroisina, kuolevaisina ja ilman turhia koreiluja. Mikään ei yhdistä niin kuin vessapaperirullan jakaminen.

Yömyssyt olisi nautittu Masalassa, missä johtajat avustajineen olisivat leiriytyneet ihanan hiljaiseen järvenrantaan. Sielun ja ruumiin levätessä he olisivat ymmärtäneet katselevansa samaa tähtitaivasta kuin ihan tavalliset halsualaiset. He olisivat sisäistäneet halsualaisen yksimielisyyden, jossa itsekkyydelle ei ole sijaa. He olisivat ymmärtäneet itsensä ja toisensa.

Helsingin koreiluissa mikään ei muutu. Epäluottamus, kyräily ja selkään puukottaminen jatkuvat. Ydinaseista ei luovuta. Maailmanrauha ei toteudu. Toista se on Perhonjokilaaksossa.

Huumorintutkijoiden mukaan itsevaltiaat ovat pelänneet huumoria enemmän kuin pommituksia. Tiedä sitten, kuinka kattavasti he lukevat etäisten maiden pienlehtien palstoja.

Jarno Hietalahti

#
Fingerpori