sunnuntai 18.11.2018 | 10:01
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Uutiset

Rap-sämpläys Rexin "Kaustisen kesästä" nousi some-hitiksi - videota katsottu jo 27 000 kertaa

Perhonjokilaakso+ | Ti 10.7.2018 klo 19:15 [päivitetty ke 10:26]

Sanni Aho

Kaustislaisten nuorten miesten mielessä kyti jo pitkään ajatus rap-sämplestä Rexin kappaleeseen "Kaustisen kesään". Kevään projekti saatiin valmiiksi itse asetettuun deadlineen mennessä ja kesäkuun 25. päivänä Kalle Väliheikki latasi kappaleen Facebookiin KKS:n sivuille. Työryhmään kuuluivat myös Miika Känsäkoski ja Tuomas Kuorikoski.

Nyt musiikkivideota on katsottu 27 000 kertaa ja jakojakin se on saavuttanut jo lähes 400 kappaletta. Youtubeen video ladattiin myöhemmin ja sillä on 900 katselukertaa.

– Määrä yllätti meidät kaikki, sillä ajateltiin, että ehkä tästä saattaa muutama kaveri tykätä, kertoo Kuorikoski.

Katso video Youtubesta:

Kuorikosken, Känsäkosken ja Väliheikin KKS lähti liikkeelle, kun Väliheikki teki Känsäkosken kolmekymppisille maaliskuussa lahjaksi version JVG:n Hombre-biisistä.

– Sieltä tuli innostus. Rexin kappaletta ollaan aina kuunneltu festareiden aikaan ja haluttiin tehdä siitä rap-versio, kertoo Väliheikki.

Miehet ovat tunteneet toisensa klupuista lähtien ja kolmikosta Kuorikoski asuu nykyään Tampereella. Hän joutui keväällä pidemmälle sairaslomalle, jonka ansiosta biisin kehittely lähti eteenpäin.

Kansanmusiikkipitäjässä koko ikäluokka ei kansantanssia- tai musiikkia harrasta. Kuorikoski tunnustaa, että hän on kerran Ottosten harjoituksissa käynyt. Musiikkilukion jättivät kaikki väliin.

KKS:n Kaustisen kesään kertoo 2000-luvun taitteen nuorista kansanmusiikkijuhlien aikaan. Tiettyä nostalgiaa on ilmassa ja noihin aikoihin muun väen juhliessa lippunsa maksaneina juhla-alueella, oli koko keskusta täynnä nuorisoa autoineen ja pääpaikka oli ravintola Konstan takapiha. Pientä nostalgiaa ja haikailua kuullaan Känsäkosken ja Väliheikin itse kirjoittamissa riimeissä.

– Sitä mekin olemme ihmetelleet, että mihin se kulttuuri katosi ja missä nuoret nyt ovat. Konstan taaksekaan ei enää pääse, pohtii Känsäkoski.

Kansanmusiikkijuhlien merkityksen miehet tunnustavat ja juuri se oli kappaleen lähtökohta: mitä kansanmusiikkijuhla merkitsee nyt kolmenkympin molemmilla puolilla oleville miehille.

– Biisi on vähän sellainen, että se kertoo mitä aidan toisella puolella tapahtuu, sanoo Väliheikki.

– Kansanmusiikkijuhlista voi olla ylpeä! Oon vasta myöhemmin ymmärtänyt, että festarit ovat oikeasti kokoluokaltaan valtava, Känsäkoski sanoo.

Aikuisinakin he alueella ovat käyneet ja kansanmusiikkijuhlaviikkoon kuuluu vähintään yksi iltanuotio.

Vaikka kansanmusiikki ei repertuaariin niin kuulu, on musiikki kiinnostanut aina. Rap-genreen miehet tutustuivat aikoinaan Fintelligensien kautta ja nyt he näkevät folk-rap genren mielenkiintoisena.

– Luultavasti tulevaisuudessa aiomme hieman sieltä ammentaa vaikutteita, pohtii Väliheikki.

Väliheikillä on entisen työkaverinsa kanssa ollut projektina "Laulavat lanssarit", jonka sosiaalisessa mediassa julkaistut kappaleet ovat keränneet huomiota somessa. Homma jäi kuitenkin tauolle vuoden vaihteessa, joten Väliheikin oli saatava uusi projekti tulille. Kuorikoski taas on harrastanut biittien tekemistä pidempään.

Kaikille musiikkivideoiden tekeminen oli täysin uutta ja he yllättyivät projektin työläydestä, mutta myös siitä, kuinka hyvää jälkeä tavallisilla puhelimilla kuvattu video tuotti. Musiikkivideolle on kuvattu myös ilmakuvaa dronesta.

Kappaleen tuottajan työn ja taustat hoiti Kuorikoski, jolle Väliheikki ja Känsäkoski lähettivät riiminsä. Kappaleen musiikkivideo kuvattiin kaveriporukan kanssa muutamana päivänä Kaustisella ja lisäksi he ostivat tarkan 19 sekuntia videomateriaalia Kansanmusiikki-instituutista, jotta videolla näkyisi oikeaa festivaalimeininkiä.

Jo nyt on KKS:lle tullut muutama keikkapyyntö ja syksyllä he ovat lupautuneet esittämään yhteiskonsertissa kappaleensa Kansantaiteenkeskuksessa. Silloin taustalle saataneen jousiorkesteri.

Hauskinta miesten mielestä on, että Facebook ilmoitti heidän kohderyhmäänsä olevan 35–45 -vuotiaat naiset.

– Siitä voi vetää johtopäätöksiä, että onko ne ollut jo täällä, kun me oltiin vielä pulloja keräämässä, miettii Känsäkoski.

Miehet koettivat kysyä lupaa kälviäläiseltä Rexiltä kappaleen käyttöön, mutta eivät saaneet häneen yhteyttä. Riski kuitenkin otettiin myös siksi, että he eivät tee kappaleella rahaa. Sittemmin Rexi kävi kommentoimassa Youtubeen kappaleeseen ja kehui meininkiä.

Miehet aikovat harrastustaan jatkaa tulevaisuudessakin. Pohjia seuraavaan kappaleeseen on tehty ja ehkä jotain syntyy, kun lomat kaikilla alkavat.

#
Fingerpori