Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Uutiset

Maija Ahonen kolumnissaan: Nimijumppaa

Perhonjokilaakso+ | Ke 11.7.2018 klo 19:00

Tervetuloa Kaustisille. Vai miten se meni?

Toki hyvä toivotus Kaustisen perheen kotiin tuleville, mutta koko pitäjään... Öhöm.

Kaustisella pärjää pitkälle, kun osaa taivuttaa paikkakunnan nimen oikein. Ja jos ei osaa, voi olla varma, että opastajia riittää: Kaustisella, Kaustiselta, Kaustiselle… Varsinkin tällä viikolla, kun paikkakunnalla on paljon muualta tulleita vieraita, tämä taivutusongelma putkahtelee vähän väliä esiin.

Paikalliset tai muuten Kaustisen ystävät ovat hyvin tarkkoja nimen oikeasta taivutuksesta. Pahinta on, jos joku muualta tullut esiintyvä taiteilija tai puhuja erehtyy taivuttamaan nimen väärin yleisön edessä. Mielessä vuorottelee harmitus, myötähäpeä ja kiukku. Itse asiaan ei pysty keskittyä, ennen kuin joku rohkea on oikaissut: Se on Kaustisella. Kun vääryys on oikaistu, alkaa henkikin yleisöllä taas kulkea.

Alkukompuroinnin jälkeen esiintyjä voi palauttaa uskottavuutensa, mikäli onnistuu heti omaksumaan oikean taivutusmuodon.

On selvää, että joku voi pitää kaustislaisia pikkumaisina mielensäpahoittajina. Mutta toisaalta: nimet ovat nyt vain herkkiä asioita. Minäkään en ole mikään Marja Kaustisilta, vaan Maija Kaustiselta.

Kun aloitin aikoinaan kesätoimittajana, opetettiin heti, että nimivirheet ovat virheistä pahimpia. Kuitenkin on selvää, ettei ulkopuolinen voi välttämättä tietää oikeaa taivutusmuotoa. Suurin osa -inen-loppuisista paikoista taipuu monikossa. Armollisuutta siis.

Kuitenkin nolot tilanteet pitäisi pyrkiä välttämään, niin vierailevien esiintyjien kuin kuulijoiden kannalta. Parhaiten tämä onnistuu, kun emännöivä tai isännöivä taho etukäteen valmentaa esiintyvän vieraan tästä taivutusasiasta. Sitä Kaustisella tehdäänkin. Mukavampi niin kaikille.

Siispä: Kaustisella, Kaustiselta, Kaustiselle...

#
Fingerpori