Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Uutiset

Putous-tähti Mikko Penttilä esiintyi Kaustisen kansanmusiikkijuhlilla jo 4-vuotiaana – tänä vuonna hän yllätti Donald Trumpin roolissa

Perhonjokilaakso+ | La 14.7.2018 klo 07:00

Katariina Poranen

Kaustisen Köyhäjoelta kotoisin oleva, nykyisin Helsingissä asuva näyttelijä Mikko Penttilä on tottunut kävijä Kaustisen kansanmusiikkijuhlilla.

Tänä vuonna hän tekee juontokeikkoja pääasiassa festivaalien päälavalla Keskipohjanmaa-areenalla. Penttilä on nähty usein näyttelemässä myös festivaaleilla vuosittain järjestetyissä kavalkadeissa, joita hän on ohjannutkin.

– Kansanmusiikkijuhlilla olen ollut neljävuotiaasta lähtien tanssimassa ja esiintymässä. Aloitin kansantanssiryhmä Olemattomissa, joka myöhemmin sitten muuttui Puukstaaviksi, näyttelijä muistelee.

Television Putous-viihdeohjelmasta koko kansalle tutuksi tullut Mikko Penttilä on tiennyt pienestä pitäen, että hän haluaa näyttelijäksi.

Ensikosketuksen näyttelemiseen hän hankki Köyhäjoen kylän omasta näytelmäpiiristä. Lukion Penttilä kävi Kaustisen musiikkilukiossa, missä hän pääsi esiintymään vuosittaisissa musikaaleissa.

Kaustislaisella kulttuurihengellä on ollut vaikutuksensa siihen, mihin suuntaan nuori näyttelijä sai urallaan kasvaa.

– Kaustisen nuorisoseuran toiminta on varmasti vaikuttanut siihen, että olen saanut kipinän esiintymiseen. Kansanlauluthan ovat hyvin tarinankerronnallisia. On hienoa, että Kaustisella on festarit, joissa tällainen traditio elää vahvana.

Varsinkin Penttilän lapsuudessa Kaustisen kansanmusiikkijuhlat kokosi pikkukuntaan paljon ulkomaalaisia esiintyjiä. Penttilä uskoo, että tämä on tuonut hänelle itselleen avoimen ja uteliaan asenteen erilaisia kulttuureja kohtaan.

– Kun kotikunnassa on ollut tällainen kulttuureja kokoava tapahtuma, ei ole tarvinnut hämmästellä erilaisuutta.

Kaustisella Mikko Penttilä vierailee aina, kun hän onnistuu järjestämään itselleen useamman peräkkäisen vapaapäivän. Nuo käynnit sisältävät lähinnä rauhoittumista kotikulmilla.

– Voi käydä esimerkiksi Köyhäjoen Tervalampilla makkaraa paistamassa ja Peltsussa (ravintola Pelimanni), jos siellä on vaikka jamit. Varsinkin juhlapyhinä Kaustisella kokoontuu paljon vanhoja tuttuja.

Penttilä on profiloitunut varsin kotiseuturakkaana ihmisenä. Silti ajatus muutosta kotimaakuntaan on työkuvioiden vuoksi kaukainen.

– Sekä siskoni että veljeni asuu Kokkolassa ja vanhempani Kaustisella, ja olisi toki kiva olla lähempänä heitä. Alallani työt kuitenkin painottuvat Etelä-Suomeen.

Mikko Penttilä teki maanantaina kansanmusiikkijuhlien pääareenalla yllätyskeikan.

Penttilän esittämä, Putous-sarjasta tutuksi tullut Donald Trump oli tullut festivaalien avajaisiin neljä tuntia myöhässä. Trump-hahmo olisi halunnut kruunata mestaripelimannin, mutta siihen festivaali ei taipunut.

Sen sijaan Trump sai kruunata mysteeripilipalipelimannin, jonka titteli sitten myönnettiin niin ikään Putouksesta tutuksi tulleelle Hansvilivili Hansvälimäelle. Hansvilivilin hahmon takana oli näyttelijä Kaisa Hela.

Keikka haluttiin pitää viimeiseen asti yllätyksenä, ja sellaisena se säilyikin.

Vaikka Penttilän aika menee kansanmusiikkijuhlilla pitkälti työtehtävissä, vapaatakin on. Joka vuosi hän haluaa päästä osallistumaan areenalla järjestettävään, suureen tanssitapahtumaan yökatrilliin.

Festivaaleilla on Penttilälle monta kohokohtaa.

– Kuumat ja hikiset tanssihetket areenalla, tunnelmalliset klubit Kalliolla, perinteitä huokuva Maunon makasiini... Ja Näppäreiden keikalla tulee aina tippa linssiin!

Kansanmusiikkijuhlien hengen näyttelijä tiivistää monelle kaustislaiselle tuttuun lausahdukseen.

– "Pääasia, että soitethan" on sellainen slogan, joka oli kauan esillä festivaaliareenan backstagella. Se on hyvä motto!

#
Fingerpori