Helena Koivusalo kolumnissaan: Pääasia, että soitethan
maanantai 17.12.2018 | 03:22
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Uutiset

Helena Koivusalo kolumnissaan: Pääasia, että soitethan

Perhonjokilaakso+ | Ke 18.7.2018 klo 19:00

Kaustisen keskustan läpi pääsee taas ajamaan autolla alle minuutissa, valtatien tilapäinen nopeusrajoitus on poissa, eikä kaupassa juuri tarvitse jonottaa – kansanmusiikkijuhlat taitavat olla ohi.

Parinkymmenen vuoden aikana olen ehtinyt kulkemaan juhlilla monenlainen kortti kaulassa. Pelimannina, toimihenkilönä ja tänä kesänä toimittajana. Kohtalo kylläkin puuttui peliin ja päätti viedä ääneni mennessään sopivasti sunnuntaina ennen juhlia. Yllättävän tarpeellinen elementti osoittautui olevan sekin… Onneksi ehdin kuitenkin muutamalle juttukeikalle viikon varrella ja mitään varsinaisesti etsimättä tallentui muistoihin taas monta hienoa hetkeä näiltäkin juhlilta.

Festivaaleissa parasta on, että vain käveleskelemällä ympäriinsä voi kokea niin paljon erilaista. Kuulla tuttuja sävelmiä, vieraita kieliä ja nähdä vanhoja tuttuja. Pysäyttävin hetki viikon aikana oli 89-vuotiaan, puulusikkoja soittavan mestaripelimanni Veikon tarinat ja neuvot nuorille pelimanneille tiedotustilaisuudessa.

– Pitää olla ilosena ja osata soittaa.

Mitäpä sitä muuta onnistuneisiin juhliin tarvitaankaan.

Elävää ja aineetonta perintöä pohtineessa seminaarissa puheita kuunnellessani havahduin siihen tosiasiaan, etten ole ollut juhlilla pelimannina muutamaan vuoteen lainkaan. Tunnistin myös Ira Vihreälehdon esittämän ongelman siitä, miten haasteena on saada mukaan kulttuuriharrastuksiin nekin nuoret, joilla ei ole taustalla tukena oman perheen tai suvun harrastusta. Heitäkin Kaustisella riittää.

Minä päädyin aikanaan viulupiiriin, koska sen järjestämiseksi tarvittiin yksi oppilas lisää. Kiitos kuuluu silti perheelle, joka jaksoi ensimmäiset vuodet kuunnella varmasti hermoja raastavaa vingutusta. Sittemmin tie vei musiikkilukioon, mutta opintojen jatkuessa harrastus on hiipunut hiljalleen ajan puutteessa.

Ensi kesänä on taas ehdittävä mukaan. Kuten areenan takana seinässäkin lukee: Pääasia, että soitethan.

#
Fingerpori