Helena Koivusalo kolumnissaan: Ampiaisten kesä
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Uutiset

Helena Koivusalo kolumnissaan: Ampiaisten kesä

Perhonjokilaakso+ | Ke 1.8.2018 klo 19:00

”Pelkkää hyttysen ininää” on sanonta, jota kuulee joskus vähäteltäessä. Hyttysten määrää ei ole tänä kesänä tarvinut vähätellä, sillä kuivuuden myötä niitä tuntuu olevan muutenkin normaalia vähemmän. Muita pörriäisiä ja etenkin ampiaisia lienee ilmassa sitäkin enemmän.

Hyönteistutkija vahvisti keskiviikon Keskipohjanmaassa havaintoni siitä, että ampiaisia on tänä kesänä normaalia enemmän. Hänen mukaansa joka toinen vuosi on ampiaisille suotuisampi ja pitkä hellejakso kasvattaa yhteiskunnat suuremmiksi. Ei siis ihme, että tämä tuntuu olevan todellinen ampiaisten kesä, kun molemmat sattuivat samaan aikaan.

Ei tarvitse olla kun hetki ulkona ja joku pörrää kimpussa. Syksyä myöten ne tuntuvat muuttuvan entistä ärhäkämmiksi, kun ravinto luonnossa alkaa vähentyä. Lapsesta saakka minulle on sanottu, ettei mehiläinen pistä ja paras konsti ampiaisen piston välttämiseksi on pysyä rauhassa paikoillaan. Yritäpä siinä sitten olla rauhallinen, kun näet ampiaisen istahtavan käsivarrelle. Ei minua ainakaan huvita odotella onko tämä yksilö mitä lajia ja pistääkö se vai eikö pistä. Huitaisu on refleksi.

Ampiaiskesän myötä somessa on onneksi vilissyt vinkkejä pörriäisten torjumiseen. Ylen artikkelin mukaan vesipussi auringossa karkoittaa ampiaiset heijastuksillaan. Toiset vannovat ampiaisten oman herkkulautasen nimeen ja kolmas polttaa hyttyssavua.

Vaikka en ole ampiaisille allerginen, pistokset eivät mukavalta tunnu. Niinpä päätin itsekin kokeilla ja vein omenapuun alle kiteytyneen hunajapurkin houkuttelemaan ampiaisia muualle. Nähtäväksi jää toimiiko kikka.

Viimeistään talven pakkanen jähmettänee sekä hunajan että ampiaiset.

#
Fingerpori