keskiviikko 21.11.2018 | 02:33
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Uutiset

Vili Ruuskan kolumni: Ex-kuntalaiset tarkistuskäynnillä

Perhonjokilaakso+ | Ke 15.8.2018 klo 19:00

Sitä kuvittelee tuntevansa kotikulmilta jokaisen ihmisen. Kuka tahansa tallusteleekaan vastaan, kulkijan henkilöhistoria hahmottuu helposti. Nimi ja asuinpaikka ainakin juolahtavat mieleen tuossa tuokiossa. Vankka paikallistuntemus on pelastusrengas kiperimmälläkin hetkellä.

Luulo ei ole tiedon väärti. Viime aikoina on käynyt jokusen kerran niin, että Halsuan taajamassa kohtaa ventovieraita, joiden kasvoista ei ole muistijälkeä prosessorissa.

Tiettyyn pisteeseen asti asian hyväksyy. Kiusalliseksi tilanne kuitenkin muuttuu keskusteluyhteyden muodostuttua. Tuntematon matkaaja voi avata suunsa ja puhutella tuttavallisesti – mahdollisesti etunimikin menee oikein ensi yrittämällä. Kommunikaatiokumppani saattaa kysellä kotiväen kuulumisista, eli hän on tiettävästi perillä perhesuhteista.

Kovin surkea asetelma. Vastapään jorisija tuntee minut, mutta tunne on kaukana molemminpuolisesta. Tarinointihetki jää pintapuoliseksi ja yhteys etäiseksi, kun on epätietoinen siitä, kenelle puhuu. Jälkikäteen on tehtävä perusteellinen selvitystyö kotona ja kuulusteltava varttuneempia kotiseudun asiantuntijoita.

Useimmiten käy ilmi, että vuorovaikutuksen mystinen osallistuja on muinoin asunut pitäjässä. Synnyinsijoillaan piipahtavia lomalaisia näkeekin erittäin paljon kesällä.

Osa heistä tulee tapaamaan sukulaisia pitkän tauon jälkeen. Jotkut saapuvat mökkeilemään maaseudun rauhaan. Onpa sellaisiakin reissaajia, jotka ohikulkumatkalla tekevät pikavisiitin kotikonnuille verestämään vanhoja muistoja. Ihan tuosta vain. Syitä on saman verran kuin kävijöitäkin.

On joka tapauksessa hienoa, että ex-kuntalaiset ehtivät ja viitsivät rantautua hetkellisesti isiensä maille. Startti on voinut tapahtua äkkiä ja äkkipikaisesti – kuka tietää - mutta haavat ovat umpeutuneet ajan saatossa.

Päällimmäiseksi tunteeksi on jäänyt nostalginen kaiho, joka vetää monet entisen elämän maisemiin. Jotakin alueella on aikanaan – silloinkin - tehty oikein, kun muualle muuttaneet palaavat mielellään takaisin.

Sama meno jatkuu edelleen. Mikäs sen parempaa.

Ihailtavalla ilmiöllä on ollut vaikutuksensa. Kunnat ovat jo aikoja sitten ryhtyneet järjestämään kesätapahtumia, joista erityisesti vierailijat voisivat olla kiinnostuneita. Perho-päivä, Vetelin kesämarkkinat, Halsua-viikko – esimerkit puhuvat puolestaan.

Teemakekkerit eivät välttämättä sytytä kaikkia kantaväestön edustajia, mutta kohderyhmälle ne ovat varmasti tärkeitä elämyksiä. Pitää mennä kauas, jotta voi nähdä lähelle. Näin se kai menee.

Yhteisön ilmapiiri ja muistoja herättävät virikkeet muodostavat kunnille käyttökelpoisen markkinavaltin. Yhdistelmä tuottaa suurelta osin aineetonta mutta myös hiukan aineellista pääomaa.

Mielihyvä myy, ja molemmat osapuolet ovat kauppaan tyytyväisiä.

Vili Ruuska

Kirjoittaja hämmästelee, kuinka paljon paluumuuttajia parveilee kesäisin Halsualla.

#
Fingerpori