Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Uutiset

Lukijalta: Löytönevan tuulivoimapuistosta ja maakunnallisesti arvokas kulttuuriympäristö

Perhonjokilaakso+ | Ke 15.8.2018 klo 19:00

Löytönevan tuulivoimapuiston kaavaprosessissa on keskitytty projektin vaikutuksiin aivan tuulimyllyjen juurella ja lähialueella. Yllättävän vähän on esillä se, miten suunnitelma vaikuttaa seuraavilla vyöhykkeillä. Esimerkiksi Räyrinki sijaitsee vain noin kymmenen kilometrin päässä. Kaavaselostuksesta löytyy havainnekuva miltä maisema tulisi näyttämään Isonkylän puolelta katsottuna. Kuvanottopaikasta on toki jo lähes 15 km kaavailtuihin tuulivoimaloihin.

Lainaus kaavaselostuksesta: ”Se (=Räyringinjärvi) on myös maakunnallisesti arvokas kulttuuriympäristö. Tuulivoimalat näkyvät näkemäanalyysin perusteella järven yli kaukomaisemassa. Vaikutuksia voidaan suuren etäisyyden takia pitää kuitenkin vähäisinä.”

Tiedossani ei ole, ovatko havainnekuvaan piirretyt myllyt kooltaan tavanomaisia. Suunnitellut myllyt joka tapauksessa eivät ole perusmyllyjä, vaan suurimpia mahdollisia, joiden korkeus on liki 250 metriä. Kaavaselostuksesta ei löydy havainnekuvaa järven toiselta puolelta. Aivan rannalta katsoen myllyt ehkä jäävätkin puuston peittoon. Toisaalta etäisyys on myös lyhyempi, ja vaikutukset siten vähäistä suurempia.

Maisemalle on vaikea laittaa hintalappua. Tuulimyllyjen paras myyntipuhe on kiinteistöverotulo, jolla voi olla merkittävä vaikutus kunnan talouteen. Jollainhan keilahallikin on rahoitettava. Jokainen voi tehdä omat johtopäätöksensä kunnan arvoista.

Kaavaehdotus on nähtävillä 10.9. asti. Suosittelen alueen asukkaita käymään ainesto läpi vielä kerran. Usein merkitystä on myös asioilla, jotka jätetään kertomatta.

Katja Lassila

#
Fingerpori