torstai 19.5.2022 | 20:56
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Uutiset

Perussuomalaisten kaustislainen Mauri Peltokangas puhui 118 Kukkavirta -tapahtumassa Turussa, mutta sanoutuu irti äärioikeiston aatteista

Ti 28.8.2018 klo 09:25 | päivitetty ti 13:55

Sanni Aho

Perussuomalaisten edustajana Kaustisen kunnanvaltuustossa toista kautta istuva Mauri Peltokangas osallistui 18. elokuuta Turussa järjestetyn 118 Kukkavirta -tilaisuuteen muistopuheen pitäjänä. Puheen jälkeen kuvia Peltokankaan osallistumisesta on levitetty Twitterissä ja hän on omien sanojensa mukaan saanut kansalaisilta palautetta satoja viestejä laidasta laitaan.

– Puhe oli provokaatiovapaa ja kunnioitti terrori-iskun uhreja ja omaisia, kommentoi Peltokangas.

Tapahtuman järjestäjäksi oli nimetty Kansallismielisten liittouma ja Peltokangas korostaa, että liittoumaan kuuluu useita eri järjestöjä, poislukien kuitenkin Pohjoismaisen vastarintaliikkeen.

Peltokangas sanoutuu täysin irti Pohjoismaisesta vastarintaliikkeestä.

– Sanotaan se ihan suoraan: en ole missään tekemisissä kyseisen aatteen ja ideologian kanssa.

Peltokankaan mukaan muutamat tapahtumaan puhujiksi pyydetyt kansanedustajat olivat estyneet osallistumaan. Häntä pyydettiin puhumaan siksi, että vuosi sitten Turun iskun jälkeen Peltokangas julkaisi Facebookissa maahanmuuttoa kritisoivan videon. Videota on katsottu nyt 1,8 miljoonaa kertaa ja siinä Peltokangas kommentoi hallituksen maahanmuuttopolitiikkaa mainiten suoraan ministerit Sipilän ja Orpon.

– Tilaisuus oli kaikille avoin ja tunnukseton, perustelee Peltokangas päätöstään lähteä tapahtumaan puhujaksi.

Mauri Peltokangas kertoo, että hän ei kuulu Kansallismielisten liittoumaan, vaan tuli paikalle kutsuttuna juhlapuhujana. Peltokangas ei osaa tarkkaan nimetä, mitä järjestöjä liittoumaan kuuluu.

Keski-Pohjanmaan Perussuomalaisten piiri on asettanut Peltokankaan ehdokkaakseen eduskuntavaaleihin. Ehdokkuudesta päättää puoluehallitus.

118 Kukkavirta-tapahtumaan osallistui lehdistön arvioiden mukaan 300 henkilöä. Kulkue lähti liikkeelle Turun tuomiokirkolta ja kulki rantaan, jossa osallistujat laskivat kukat Peltokankaan puheen jälkeen Aurajokeen.

Turussa järjestettiin samana päivänä useita Turun iskua muistavia tapahtumia. Äärioikeistolaisen Pohjoismaisen vastarintaliikkeen marssi järjestettiin ennen 118 Kukkavirta-tapahtumaa ja samaan aikaan järjestettiin myös vastamielenosoitus "Turku ilman natseja".

Perussuomalaisten puoluesihteerillä Riikka Slunga-Poutsalolla ei ole tarkkaa tietoa siitä, millaiseen tapahtumaan Mauri Peltokangas osallistui, eikä hän ota kantaa Peltokankaan osallistumiseen.

– Meillä ihmiset vastaavat itse osallistumisistaan, puheistaan ja tapahtumistaan. Ei tässä missään päiväkodissa olla, kuittaa Slunga-Poutsalo.

Perussuomalaisten puoluehallitus ei ota kantaa piirien esittämiin ehdokkaisiin, vaan Peltokangas on jo nyt eduskuntavaaliehdokas.

– Puoluehallitus päättää ehdokkuudesta vain siinä tapauksessa, jos ehdokkuuksia joudutaan muuttamaan tai vaihtamaan, Slunga-Poutsalo toteaa.

#