maanantai 19.11.2018 | 11:33
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Artikkeli

Sanni Aho esittää pääkirjoituksessaan idean: Sankaritarinoita kyliltä

Perhonjokilaakso+ | Ke 29.8.2018 klo 19:00

Lastenkirjallisuuteen on syntynyt uusi tyylisuunta, jolle en tiedä nimeä. Se on kuitenkin hyvä. Antakaas kun selitän.

Tunnettujen ja vähemmän tunnettujen naisten ja miesten elämänkertoja on tiivistetty sivun mittaisiksi iltasaduiksi. Tarinoissa yksityiskohdat ja käytetty kieli on sellaista, että lasten on niihin helppo tarttua.

Buumin aloitti "Good Night Stories for Rebel Girls", eli Iltasatuja kapinallisille tytöille. Nyt kirjasta on tullut kakkososa sekä versio myös pojille. Ja ideaa on jo moderniin tapaan lokalisoitu: suomalaisista naisista kertova teos on jo kaupoissa.

Englanninkielisessä alkuteoksessa oli tarinat Michelle Obamasta ja Jane Austeinista. Suomalaisesta versiosta voi lukea Tove Janssonista ja Hella Wuolijoesta.

Kun on globaalista lokalisoitu, niin johan onnistuisi aiheiden tuominen paikalliselle tasolle! Tästä siis ilmainen idea: lyhyiden satujen muotoon tarinoita esimerkiksi Kreeta Haapasalosta, Hilja Kalliokoskesta ja Wiljami Niittykoskesta.

Pitkien elämänkertojen ongelma on, että eivät niitä lue lapset ja nuoret. Eivät kaikki aikuisetkaan. Siksi lyhyt intro innostaisi alkuun tai edes Wikipedian pariin.

Jos ideoita panttaa, ei mikään koskaan toteudu. Siksi pistin tämänkin paperille. Viimeksi tällaisesta pohdinnasta syntyi ajatus podcastista.

#
Fingerpori