Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Artikkeli

Maija Ahonen kolumnissaan: Ajatustenlukua autokouluun?

Perhonjokilaakso+ | Ke 29.8.2018 klo 19:00

Toisinaan tuntuu, että autokoulussa pitäisi olla oma osuutensa ajatustenluvulle. Liikenteessä tulee nimittäin liki päivittäin vastaan tilanteita, joissa joutuu arvuuttelemaan, mitä kanssa-autoilija aikoo seuraavaksi tehdä.

Edellä ajava auto saattaa esimerkiksi hiljentää äkisti. Samalla kun itsekin joudut tipauttaa nopeutta, mietit, onko auton eteen hypännyt jokin eläin, jota pitäisi itsekin kohta väistää. Vai räplääköhän toinen ajon aikana kännykkää?

Syy nopeuden laskemiselle voi periaatteessa olla melkein mikä tahansa. Hetken kuluttua selviää, että toinen on aikeissa kääntyä, mutta on syystä tai toisesta päättänyt laittaa vilkun päälle vasta aivan viime hetkellä.

Usein epäselvät tilanteet liikenteessä johtuvat siitä, että kuski vilkuttaa liian myöhään. Tai pahimmassa tapauksessa suuntamerkin käyttäminen saattaa unohtua kokonaan. Liikenneturvan seurannoista ilmenee, että tähän syyllistyy joka kymmenes autoilija. Luku olisi varmasti vielä suurempi, jos siihen sisällytettäisiin kaikki viimetingan vilkuttajat.

Omat havaintoni ovat hyvin samankaltaiset kuin Liikenneturvan tilastot. Vaikka oma työmatkani on yhteen suuntaan vain kymmenen kilometriä, sen aikana ehtii nähdä jos jonkinlaista kurvailijaa.

Myönnän, että vilkuttamattomuus on aihe, joka saa minut raivon partaalle.

Sanomattakin pitäisi olla jokaiselle selvää, että vuorovaikutus muiden tienkäyttäjien kanssa lisää sekä omaa että muiden turvallisuutta.

Toki jokainen tekee liikenteessä virheitä, mutta vilkuttamattomuudessa on kyse enemmänkin asenteesta: otanko muutkin tienkäyttäjät huomioon vai ajanko vain omaa ajoa?

#
Fingerpori