Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Artikkeli

Maija Ahonen kolumnissaan: Kahvia, kiitos!

Perhonjokilaakso+ | Ke 5.9.2018 klo 19:00

Viime viikolla Suomessa kävi Ranskan presidentti Macron, jonka vierailua seurattiin tarkasti suomalaisissa medioissa.

Kiitos perinteisen ja sosiaalisen median, suurin osa tietää myös sen, että Macron ja Niinistö poikkesivat torikahveille. Kahvittelu ikuistettiin lukuisiin videoihin ja kuviin, joihin tallentui myös Macronin kasvoilla hetken häivähtänyt ihmetys tämän maistettua suomalaista torisumppia. Kuvista on riittänyt riemua niin Suomessa kuin ulkomaillakin.

Sinänsä ei ole mikään ihme, jos Ranskan presidentin makumieltymys ei kohtaa suomalaista torikahvia. Mieltymyksiä kun on monia: niitä on helppo löytää pelkästään työpaikan kahviporukan keskuudesta puhumattakaan erilaisista kahvikulttuureista.

Oltiinpa suomalaisista torikahveista mitä mieltä tahansa, siitä ei päästä mihinkään, että suomalaiset ovat kahvikansaa. Paahdetun kahvin kulutus on keikkunut viime vuodet kymmenen kilon tasolla per henkilö. Se on enemmän kuin missään muualla maailmassa.

Oman kahvihistoriani mieleenpainuvimpiin muistoihin kuuluu pari vuotta sitten pidetty kansalaisopiston lyhytkurssi, jossa valmistettiin entisaikojen korvikekahvia.

Suomessa kahvia säännösteltiin vuosina 1939–1954. Välillä kahvia ei ollut myynnissä lainkaan. Pula-aikana kahvikansa joutui tyytyä korvikkeeseen, joka oli valmistettu muun muassa sikurista ja eri viljoista. Kurssilla kahvi valmistettiin rukiista. Omaksi yllätykseksi korvikejuoma oli aromikas ja siinä oli selkeästi myös kahvinmakua.

Vaikka ajatus kahvin säännöstelystä saattaisi nykysuomalaista hirvittää, vanhan kansan opeista saattaa olla vielä hyötyä. Australialaistutkimuksen mukaan maailman kahvisato uhkaa puolittua vuoteen 2030 mennessä, kun ilmastonmuutoksen myötä kahvin viljelyyn sopiva maa vähenee ja erilaiset kasvitaudit alkavat jyllätä.

Tiedä vaikka suomalaisesta ruiskahvista tulisi vielä tulevaisuuden trendijuoma joka kelpaa ranskalaisillekin.

#
Fingerpori