sunnuntai 18.11.2018 | 10:09
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Uutiset

Perhon kunta aikoo ostaa yksityisyritykselle 145 000 euron laitteen – Viime vuonna kunnanhallitus torppasi lainvastaisen tuen Jet-Puulle

Perhonjokilaakso+ | Ma 10.9.2018 klo 07:43 [päivitetty ma 09:36]

Katariina Poranen

Perhon kunnanhallitus saa maanantaina eteensä kunnanjohtajan esityksen, jonka mukaan kunta ostaisi puunjalostuslaitos Jet-Puulle 145 000 euron hintaisen tukinmittausjärjestelmän.

Kunnanjohtaja Lauri Laajalan esityksen mukaan taustalla on Jet-Puun toimitusjohtajan Jukka Jokelan yhteydenotto, jossa on pyydetty kuntaa apuun tehostamaan yrityksen toimintaa.

Esitys tukinmittausjärjestelmän ostamisesta on kunnanjohtajan ja toimitusjohtajan neuvottelun tulosta. Esityksessä todetaan, että Jet-Puu sitoutuu lunastamaan järjestelmän kunnalta vuoden 2023 loppuun mennessä.

Lunastus tehtäisiin viidessä tasasuuruisessa erässä vuosittain. Lisäksi yritys maksaisi lunastamattomalta pääomalta kahden prosentin vuosittaisen pääomakustannuksen. Omistusoikeus koko laitteistoon siirtyisi Jet-Puulle vasta, kun koko raha korkoineen on maksettu kunnalle.

Kunta aikoo ottaa uutta lainaa, jotta se voi hankkia tukinmittausjärjestelmän Jet-Puulle. Jos kunnanhallitus hyväksyy laiteoston, asia menee vielä kunnanvaltuuston käsiteltäväksi.

Kuntaliitto pitää menettelyä poikkeuksellisena, kertoo Yle Kokkola.

–  On hyvin harvinaista, että kunta investoi yrityksen käyttöomaisuuteen, alalle joka ei kuulu millään tavoin kunnan toimialaan. Tämän tyyppisellä yritystuella on yleensä rakennettu toimitiloja. Lähtökohtaisesti laiteinvestoinnit kuuluvat yritykselle, Kuntaliiton johtava lakimies Pirkka-Petri Lebedeff sanoo Ylelle.

Perhossa kunta on yrittänyt aiemminkin lyödä läpi yritystukea Jet-Puulle: viime vuonna kunnanhallitus torppasi kunnanjohtajan esityksen, jonka mukaan kunta olisi myöntänyt Jet-Puulle lainvastaisen, miljoonan euron tukkitakauksen. Syynä oli uudistunut kuntalaki, joka ei enää salli yksityisten yritysten tukemista tällä tavalla.

Jet-Puu on osa Jetta-konsernia, johon kuuluu myös valmistaloja rakentava Jetta-Talo Oy. Jet-Puun hallituksen puheenjohtaja on Tero Hietaniemi, joka on konsernin pitkäaikaisen johtajan Antti Hietaniemen poika. Antti Hietaniemi on itse Jet-Puun hallituksen jäsen ja Perhon kunnanhallituksen puheenjohtaja.

//Juttua päivitetty 9.23: lisätty Kuntaliiton antama kommentti Yle Kokkolalle.//

#
Fingerpori