Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Uutiset

Perhon kunta ostaa yksityiselle yritykselle 145 000 euron hintaisen laitteen – Erittäin poikkeuksellista, toteaa Kuntaliiton lakimies

Perhonjokilaakso+ | Ma 10.9.2018 klo 21:00

Katariina Poranen, Minna Mustonen

Perhon kunnanhallitus päätti esittää valtuustolle, että kunta ostaa puunjalostuslaitos Jet-Puulle 145 000 euron hintaisen tukinmittausjärjestelmän. Kunta aikoo ottaa uutta lainaa, jotta se voi hankkia tukinmittausjärjestelmän Jet-Puulle. Yritys sitoutuu lunastamaan järjestelmän kunnalta vuoden 2023 loppuun mennessä.

Kunnanjohtaja Lauri Laajalan esityksen mukaan taustalla on Jet-Puun toimitusjohtajan Jukka Jokelan yhteydenotto, jossa pyydettiin kuntaa apuun tehostamaan yrityksen toimintaa. Esitys tukinmittausjärjestelmän ostamisesta on kunnanjohtajan ja toimitusjohtajan neuvottelun tulosta.

– Ei minun tarkoitukseni ole käydä keskusteluja suljettujen ovien takana ja tehdä yksikseni päätöksiä. Teen esityksen kunnanhallitukselle ja päätöksentekijät päättävät. Näin toimii kuntademokratia, sanoo kunnanjohtaja Lauri Laajala.

Mitenkään yksimielinen ei päätös ollut. Kunnanhallituksen jäsen Rauli Kivelä esitti, että ehdotus valmisteltaisiin ja tuotaisiin uudelleen käsittelyyn, mutta tämä ehdotus raukesi äänin 4-3. Käsittelyä jatkettiin ja lopulliseen päätökseen tukinmittausjärjestelmän hankkimisesta päädyttiin niin ikään äänin 4-3. Päätös matkaa edelleen kunnanvaltuuston käsiteltäväksi.

Kuntaliiton lakimies pitää menettelyä poikkeuksellisena,

–  On hyvin harvinaista, että kunta investoi yrityksen käyttöomaisuuteen ja vieläpä alalle, joka ei kuulu millään tavoin kunnan toimialaan. Tämän tyyppisellä yritystuella on yleensä rakennettu monikäyttöisiä teollisuuden toimitiloja, joita pystytään esimerkiksi vuokraamaan erilaisille yrityksille. Lähtökohtaisesti laiteinvestoinnit kuuluvat yritykselle, sanoo Kuntaliiton johtava lakimies Pirkka-Petri Lebedeff.

Siihen asettaako tämän kaltainen tukeminen eri yrittäjiä eri asemaan hän ei ota kantaa.

Perhossa kunta on yrittänyt aiemminkin lyödä läpi yritystukea Jet-Puulle: viime vuonna kunnanhallitus torppasi kunnanjohtajan esityksen, jonka mukaan kunta olisi myöntänyt Jet-Puulle lainvastaisen, miljoonan euron tukkitakauksen. Syynä oli uudistunut kuntalaki, joka ei enää salli yksityisten yritysten tukemista tällä tavalla.

Jet-Puu on osa Jetta-konsernia, johon kuuluu myös valmistaloja rakentava Jetta-Talo Oy. Jet-Puun hallituksen puheenjohtaja on Tero Hietaniemi, joka on konsernin pitkäaikaisen johtajan Antti Hietaniemen poika. Antti Hietaniemi on itse Jet-Puun hallituksen jäsen ja Perhon kunnanhallituksen puheenjohtaja.

#
Fingerpori