perjantai 14.12.2018 | 17:34
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Mielipide

Pekka Kivelä kolumnissaan: "Toista se oli silloin ennen"

Perhonjokilaakso+ | Ke 10.10.2018 klo 19:00

Myönnän heti alkuun, että olen itsekin tullut ruokkineeksi käsitystä, miten ennen kaikki oli paremmin. Tämähän on jopa trendikästä. Voimme samalla vitsailla, kuinka me suuret ikäluokat olemmekaan tulleet toimeen ilman kännyköitä, koulupsykologeja, seksuaalivalistusta tai langattomia verkkoja. Mitä kaikkea tähän luetteloon voisi sisällyttääkään!

Tämä kaikki on tietysti ihmisen luontaista puolustautumista silloin, kun nykymaailma kulkee sellaista vauhtia, ettei pysy enää kärryillä vaikka kuinka yrittäisi. Oman sisäisen tasapainonsa takia on hyvä, jos muistot ovat kultaa. Näin tuleekin olla.

Ihmiskunnan ja Suomen historiassa sata vuotta on kuitenkin lyhyt aika. Ei tarvitse mennä kuin 1800-luvun alkuun, kun Helsingissä mestattiin ihmisiä. Noitavainot olivat yleisiä 1700-luvulla ja myöhemminkin. Äskettäin aiheesta ilmestyi mieltä puistattava kirja. Se kertoo Ruotsista levinneestä ilmiöstä, kun ihmiset vielä todella uskoivat noitien tekevän kauheuksia ja siksi heidät oli päästettävä päiviltä.

Eräät kirjoittajat ovatkin verranneet meitä tuon aikakauden ihmisiin, koska niin kovin helposti ollaan valmiita uskomaan huhuihin ja valheisiin. Äskettäin eräs työnjohtaja etsi työmaakohdetta autollaan päiväkodin lähistöllä Keski-Suomessa. Ei aikaakaan, kun hänestä levitettiin pedofiiliviestejä some-sivustoilla. Tunnetun iskelmätähden lynkkaaminen huhujen perusteella somessa johti onneksi jo vahingonkorvauksiin.

Ihminen ei ole siis juurikaan muuttunut perusolemukseltaan? Tätä pohtivat monet havaitessaan erilaisten uskomushoitojen nousseet suosituiksi. Useammalla tv-kanavalla voi aamuisin tukka pystyssä katsoa astral-meedioiden ennustuksia. Voimme vain päivitellä, mistä tämä kertoo? Nähtävästi jotkut ottavat nämä ihan tosissaan.

Jonkinlaista noitavainoa on sekin, että viehättävä uusi missimme joutui lähes lynkatuksi vain venäläisperäisen nimensä takia. Vaikka tämä Alina omistaa Suomen passin ja puhuu hyvää suomea, jotkut kehtasivat jo päästää ulos solvauksia. Onneksi Alina suhtautui asiaan itse varsin kypsästi eikä mitenkään provosoitunut.

Maailmamme on muuttunut niin hyvässä kuin pahassa. Ikuisena optimistina mietin muun muassa sitä, kuinka paljon pidempään monet vanhempamme olisivat voineet elää, jos nykyinen lääketiede olisi vielä edes 60- tai 70-luvulla ollut vallalla. Toki asialla on toinenkin puolensa: vanhusten hoiva, sen taso ja riittävyys tänään ja huomenna.

Palatakseni muukalaisvihaan mieleeni tuli eräs luento Tampereen yliopistossa. Meitä oli satoja sodanjälkeisen sukupolven edustajia kasvatustieteen luennolla vuonna 1971. Professori Matti Peltonen esitti silloin hätkähdyttävän ennusteen naisvaltaiselle kuulijakunnalleen: ”Puolella teistä tulee olemaan lapsenlapsi, jonka toinen vanhempi tulee muualta kuin Suomesta.”

Ainakin omalta kohdaltani professori osui tismalleen oikeaan.

Pekka Kivelä

Kirjoittaja näki ensimmäisen tummaihoisen Saviluoman myllytörmällä tivolissa 50-luvulla.

#
Fingerpori