keskiviikko 19.12.2018 | 16:02
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Artikkeli

Sanni Aho kertoo pääkirjoituksessaan olevansa ilmastoahdistuja, mutta tuomitsee ankeuttajat

Perhonjokilaakso+ | Ke 10.10.2018 klo 15:00

Kaikki muuttuu, jos emme tee mitään. Kartalta katoaa Nauru.

Maanantaina julkaistun IPCC:n ilmastoselontekoon ehti alkuviikon aikana ottaa moni kantaa. Ensin kannustettiin petraamaan ilmastoasioissa ja on monta asiaa, mistä tulevaisuudessa keskustellaan. Turvetta nostetaan, metsää käytetään ja lihaa tuotetaan.

Kohta puhutaan käytännön teoista ja valtiovallan mahdollisuus on ohjata erilaisien tukien kohdentamisella ja verotuksella kansalaisia haluamaansa suuntaan.

Ilmastoahdistujien suurimpia ankeuttajia eivät ole läheiset, jotka saavat elantosta turpeesta, metsistä tai maataloudesta. Yhtäkään elinkeinoa ei voi hetkessä noin vain lakkauttaa ja demokratiassa ilmastopolitiikan suurista linjoista päätetään eduskunnassa.

Suurimpia ankeuttajia ovat ihmiset, jotka pitävät kaikkia täällä tehtyjä tekoja turhana hikipinkoiluna, sillä aina on Intia, Kiina ja Yhdysvallat. Muualla kivihiilen kulutus vain kiihtyy väestön vaurastuessa.

Ilmastoasioissa pieni ihminen voi ahdistua vain omista teoistaan ja tehdä parannuksen. Toivoa, että pienillä teoilla on merkitys ja esimerkin voima.

Partioliikkeen perustajan Robert Baden-Powelin asiapapereista löytyi hänen kuolemansa jälkeen viimeinen viesti. Siinä sanotaan näin: "Yritä jättää tämä maailma vähän parempana kuin sen löysit, ja kun tulee vuorosi kuolla, voit kuolla onnellisena tuntiessasi, että et ainakaan kokonaan ole aikaasi tuhlannut, vaan olet tehnyt parhaasi."

Sanni Aho

päätoimittaja

#
Fingerpori