keskiviikko 19.12.2018 | 15:19
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Artikkeli

Maija Ahonen kolumnissaan: Taas se aika vuodesta

Perhonjokilaakso+ | Ke 10.10.2018 klo 19:00

Varoitus. Tässä kolumnissa toistetaan ainakin kymmenen kertaa sana heijastin.

Toistelulle on kuitenkin syynsä, sillä vain joka toinen suomalainen käyttää heijastinta pimeällä liikkuessaan.

Liikenneturvan teettämän kyselyn mukaan suurin syy heijastimen käyttämättömyyteen on unohdus. Heijastin muistetaan kyllä ottaa mukaan kun lähdetään pihalle varta vasten ulkoilemaan, mutta tavallisissa arkikiireissä sitä ei käytetä.

Me aikuiset osaamme kyllä vuorata omat ja muiden lapset heijastimilla, mutta itse saatamme elää kuin pellossa.

Jokainen autoilija tietää, että suomalainen syksy on musta ja vaarallinen. Kun vettä roimii tuulilasiin, pimeästä illasta on melkein mahdotonta bongata ilman heijastinta liikkuvaa jalankulkijaa.

Heijastimen merkitys unohtuu kuitenkin sillä sekunnilla, kun hyppäämme autosta hetkeksi pois ja viipotamme pimeän tien yli vaikkapa postilaatikolle tai ruokakauppaan.

Tunnustan. Itse kuulun unohtelijoiden sakkiin. Lenkille lähtiessä päälle tulee sujautettua jos jonkinlaista heijastinliiviä ja -nauhaa, mutta tänä syksynä hankkimaani arkitakkiin en ole edelleenkään kiinnittänyt heijastinta.

Ei siis auta muuta kuin kaivaa heijastinkätköt esille. Olisihan se nimittäin noloa jäädä kiinni siitä, ettei elä niin kuin opettaa.

Kaikkein pahinta olisi tietysti se, jos minua ei kylillä liikkuessa huomattaisi lainkaan. Siinä rytäkässä saattaisi henkiriepukin mennä.

#
Fingerpori