perjantai 14.12.2018 | 16:35
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Artikkeli

Lukijalta: "Onko tässä ihminen keskellä?"

Perhonjokilaakso+ | To 11.10.2018 klo 06:00

Ajatus, että vanhuksia hoidetaan kotonaan, kuulostaa kauniilta, järkevältä ja taloudellisestikin tarkoituksenmukaiselta. Oikeasti malli toimii vain niin kauan kuin vanhus on suhteellisen hyvässä kunnossa, eikä ympärivuorokautisen hoidon tarvetta ole.

Haluan kaikkien siskosteni puolesta kertoa äitimme tilanteesta julkisesti, kun tiedän, että samanlaisessa tilanteessa olevia vanhuksia on muitakin. Erityisesti olisin huolissani yksinäisistä vanhuksista, joilla ei ole läheisiä katsomassa perään. Näyttää siltä, että läheisten pitää vaatia hoitoa, jotta asiat etenevät.

Meidän 97-vuotias äitimme on kulkenut kevään ja kesän aikana jatkuvasti eri puolilla Keski-Pohjanmaata hoidossa. Laitospaikkaa ei kuitenkaan ole saatu.

Järjestys on sellainen, että ensin mennään kotipalvelulla ja sitten siirrytään laitospaikkajonoon. Minulle sanottiin, että jonkun pitää kuolla, että paikka vapautuu. Tämä tuntuu kummalliselta, kun Jalmiinakodissa kuitenkin on yksi tyhjillään oleva huone.

Hoitajat ovat monessa paikassa sanoneet, että toistuvat siirrot ja paikanvaihdokset vaikuttavat haitallisesti ikääntyneen ihmisen terveydentilaan.

Elisa Riihimäki

Perho

Lue pitkä juttu Elisa Riihimäen äidin keväästä ja kesästä lauantaiaamuna Perhonjokilaakson digilehdestä.

#
Fingerpori