tiistai 19.1.2021 | 08:07
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Uutiset

Löytönevan tuulivoimapuisto jätettiin Vetelissä pöydälle lisäselvitystä odottamaan - Voimalinja herätti kyläläiset

Sanni Aho
Ma 12.11.2018 klo 22:10 | päivitetty ma 22:14

Maanantai-iltana Vetelissä kokoontunut kunnanvaltuusto päätti pitkän keskustelun päätteeksi yksimielisesti jättää Löytönevan tuulivoimapuiston osayleiskaavan odottamaan lisäselvitystä.

Tuulivoimapuisto on herättänyt vastustusta Haukilahden, Pulkkisen ja Leppäniemen kyläläisissä ja räyrinkiläiset heräsivät, kun huomattiin 110 kWh:n voimalinjan vedettävän kylän läheltä. Valtuustossa ei kuitenkaan voimalinjan sijainti ollut päätösasiana, vaan se tehdään erillisenä käsittelynä. Myös kaavaa esitellyt arkkitehti Satu Fors olisi toivonut, että sähkölinjan kaava olisi tehty ennen tuulivoimapuiston kaavaa.

Osayleiskaavaan on merkitty kaksi energiakenttää, koska talvella 2018 pidetyn yleisötilaisuuden perusteella haluttiin ottaa mukaan vaihtoehtona myös voimalinjan vetäminen Perhon suuntaan, jossa sijaitsee Fingridin verkko. Vetelin kylän suunnassa sijaitseva Herrforsin verkko on Forsin mukaan todennäköisempi.

Voimalinjan pituus olisi 23 kilometriä ja leveyttä sillä olisi 26 metriä. Luonnoksissa karttaan oli luonnosteltu voimalinjan sijainti.

Karttaan piirretyn voimalinjaluonnoksen vetoa perusteltiin sillä, että linja piirrettiin väistämään kartalla kyläkeskukset, nevat ja järvet.

Kunnanvaltuusto keskusteli tuulivoimasta tunnin. Keskustelua ei niinkään käyty kaavasta, vaan voimalinjan lisäksi tuulivoiman periaatteista, infraäänistä ja sähköntuotannosta.

Kunnanhallituksen puheenjohtaja Jussi Torppa toi esiin, että tuulivoimaloista saatavat kiinteistöverotulot olisivat tarpeen ja väläytteli, että Veteli olisi tekemässä vuodelle 2019 alijäämäisen budjetin. Kunnanjohtaja Hannu Jyrkkä arvioi puheenvuorossaan, että kahdeksan Löytönevalle suunniteltua tuulivoimalaa vaikuttaisivat Vetelin kiinteistöveroon karkeasti 285 000 euroa.

Keskustelun päätyttyä ja päätöksentekoon siirryttäessä Raimo Haapalehto (kesk.) teki esityksen, että Löytönevan tuulivoimapuisto palautetaan kunnanhallituksen käsiteltäväksi. Haapalehto esitti, että hallitus selvittäisi alustavasti voimalinja-asiaa, sillä se on herättänyt kyläläisissä tyytymättömyyttä. Jussi Torppa (kesk.) kannatti esitystä.

Äänestyksessä kukaan valtuutetuista ei ollut kaavaa hyväksymässä heti, joten asia palautui valmisteluun.

Valtuusto päätti myös pitää Vetelin veroprosentin ennallaan, eli 22 prosentissa. Myöskään kiinteistöveroja ei korotettu.

#