tiistai 15.10.2019 | 12:53
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Mielipide

Maija Ahonen kolumnissaan: Kohti liukkaita

Perhonjokilaakso
To 15.11.2018 klo 09:00

Viime viikolla mollasin tällä palstalla vuoden inhokkikuukauttani marraskuuta.

Nyt on pakko ottaa hieman sanojani takaisin. Jotain hyvääkin tässä harmaassa kuukaudessa on ollut: leudon kelin takia talviliukkaat ovat pysyneet poissa. Niin paljon kuin talvea rakastankin, renkailla liukastelua en ole kaivannut.

Meille autoilijoille on kuitenkin hyviä uutisia, sillä alueen teiden talvikunnossapitoon on vuoden alussa luvassa paikka paikoin parannuksia. Tienhoitoluokka paranee muun muassa seututie 751:llä, joka kulkee Evijärveltä Vetelin ja Halsuan kautta Lestijärvelle.

Myös valtatie 13:n alkupään tienhoitoluokka nousee. Raja kulkee Vetelissä Vimpelin tienhaaran kohdalla. Siitä Perhoon päin valtatien talvihoito pysyy nykyisellä tasolla, joka on tälläkin hetkellä huonompi kuin välillä Kokkola–Veteli.

Tienhoitoluokkien raja on helppo huomata, sillä valtatie pitäisi olla Kokkolasta Veteliin asti talvella pääosin lumesta paljas, mutta Vetelistä eteenpäin tie saa olla osittain tai jopa kokonaan lumipolanteen peitossa.

Syy valtatien erilaisiin hoitoluokkiin on tieosuuksien erilaisissa liikennemäärissä. Vaikka perustelun on helppo järjellä ymmärtää, tavallista ratinkääntäjää valtatien talvikunnossapidon huononeminen kesken matkanteon ottaa tietysti päähän.

Jokaisesta kohennuksesta teiden talvikuntoon pitäisi olla kiitollinen. On kuitenkin hyvä muistaa, ettei muutoksista ole määräänsä enempää hyötyä, jos tien peruskunto on kehno. Jos tie on itsessään muhkurainen kuin perunapelto, ei huolellisesta aurauksesta ole kovinkaan paljon iloa.

#