tiistai 15.10.2019 | 12:33
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Mielipide

Sanni Aho pääkirjoituksessaan: Naisvaltaiset alat maksavat kovan hinnan kaivatuista vauvoista

Sanni Aho Perhonjokilaakso
Ke 21.11.2018 klo 18:00

Tilastokeskus julkaisi viime perjantaina brutaalin väestöennusteen. Vauvoja syntyy yhä vähemmän ja huoltosuhdepyramidi litistyy muffinssiksi.

Onnea kuitenkin Keski-Pohjanmaa! Naisten hedelmällisyysluvussa ollaan saavutettu Suomen kärkitulos: 1,96 lasta per synnyttäjä. Koko maan keskiarvo on 1,49 ja jotta väestö uusiutuisi, olisi luvun oltava 2,1.

Keppi ei houkuttele nuoria koskaan, mutta raha saa liikkeelle. Suomen perhevapaat kaipaavat tasa-arvoisempaa uudistamista.

Vauvakuplaan olisi haluttava aikaisemmin. Olin esikoiseni syntyessä 27, eli iältäni hiukan maan keskiarvon alapuolella. Äitiysloma oli sopiva siirtymä silloisesta kurjasta työstä tälle unelmien alalle.

Erityisesti naisvaltaisten alojen nuivaa suhtautumista työntekijöiden äitiyslomiin ja niistä koituviin kustannuksiin helpottaisi se, että kustannukset eivät jäisi vain äitien työpaikkojen kontolle. Tästä Islannissa on kehitetty oiva malli, johon päättäjien sopisi tutustua. Tulivuorien ja kuumien lähteiden maahan on perustettu rahasto, jonne työnantajat maksavat tasa-arvoisesti vauvarahaa. Tästä kustannetaan islantilaisvauvojen vanhemmille heidän valintansa mukaiset perhevapaat.

#