tiistai 20.8.2019 | 15:35
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Uutiset

Frigg sovitti joululaulut uusiksi - Yhtyeen joulukiertue tulee Kaustiselle ja laulajina kuullaan Johanna Försti ja Timo Rautiainen

Sanni Aho Perhonjokilaakso+
Ti 27.11.2018 klo 09:00 [päivitetty ke 08:58]

Vahvat juuret Kaustiselle ja Veteliin omaava folk-yhtye Frigg saapuu joulukiertueensa toiselle keikalle perjantaina kansantaiteenkeskukseen.

Alina ja Esko aloittivat musisoimaan serkkunsa Antin kanssa Frigg-nimisenä triona jo vuonna 1997, aika pian tuon jälkeen virisi myös ajatus yhteistyöstä norjalaisten Larsenin veljesten kanssa. Antti kasasi seitsenhenkisen Friggin aloitettuaan opintonsa Sibelius-Akatemian kansanmusiikin osastolla vuonna 2000. Kokoonpano on elänyt vuosien saatossa jonkin verran ja ”alkuperäisistä” jäsenistä on Alinan ja Eskon lisäksi jäljellä mandoliinin ja citternin varressa operoiva Petri Prauda. Perhonjokilaakson kasvateista viulisti Tero Hyväluoma aloitti Friggin mukana keikkailun vuonna 2006 ja viimeisimpänä mukaan on liittynyt kitaristi Anssi Salminen pari vuotta sitten.

Yhtye on noussut KTK:n lavalle kerran aikaisemminkin, mutta festivaaleilla he ovat esiintyneet parin-kolmen vuoden välein.

Folkkijoulu-kiertue on yhtyeelle harvinainen kiertue Suomessa. Joululevystä puhuttiin jo keväällä 2017 ja projektiin valikoituivat laulajiksi Johanna Försti ja Timo Rautiainen kansanmusiikkikytkösten kautta.

– Tiesimme, että heidän kanssaan tästä saadaan aikaiseksi hieno kokonaisuus ilman kummempaa hampaiden kiristelyä, kertoo Tero Hyväluoma.

– Toivomme tavoittavamme joulukiertueen avulla uutta yleisöä ja muutenkin odotamme kiertuetta innolla, emmehän koskaan ole kiertäneet Suomessa tällaisessa mittakaavassa. Suomen keikkoja on ollut Friggillä melko harvoin, joten tämä on monella tapaa todella erityinen rupeama.

Uudelta joululevyltä löytyy tunnettuja joululauluja Friggin sovittamina. Tämän lisäksi uusiin Friggin jäsenten säveltämiin joululauluihin ovat tehneet sanoituksia Juha Itkonen ja Antti Huntus.

Bändi ei nosta esiin erityistä suosikkiaan levyn kappaleista ja konsertissa kuultavista.

– Olemme erityisen tyytyväisiä levyn tasaiseen ja linjakkaaseen kokonaisuuteen, josta jokaisen on varmasti helppo poimia omat joulusuosikit. Mielenkiintoista toki on, miten säveltämämme uudet joululaulut otetaan vastaan.

Erityisiä yllätyksiä ei ole luvassa perjantain konsertissa kotiyleisölle, mutta Frigg lupaa poikkeuksellisen sujuvaa ja avuliasta palvelua levynmyyntipisteessä. Sukulaiset ja tuttavat yleisössä ovat paljon maailmalla keikkailevalle bändille mahtava asia.

Frigg on jäsenilleen bändiprojekteista työllistävin, mutta yhtyeen jäsenet ovat mukana myös muissa bändeissä ja projekteissa ja lisäksi osa tekee opetustyötä Sibelius-Akatemiassa ja musiikkiopistossa.

Tulevaisuus näyttää folkkibändille valoisalta. Ensi vuonna on luvassa projekti, jossa Frigg kiertää esiintymässä eri sinfoniaorkestereiden ”solistina”. Frigg nähdään esiintymässä myös Keski-Pohjanmaan kamariorkesterin kanssa ja konserteissa kuullaan uusia sovituista bändin kappaleista. Uusi levy on luvassa bändin 20-vuotisjuhlan yhteydessä vuonna 2020.

#