tiistai 15.10.2019 | 11:51
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Mielipide

Maija Ahonen toivoo kolumnissaan joulupukilta kirjan ja keskittymiskykyä

Perhonjokilaakso
Ke 28.11.2018 klo 19:00

Taas kirja. Tämä oli lapsena usein ajatukseni, kun avasin joululahjoja aattoiltana.

Ei sillä, ettenkö olisi kirjoista tykännyt. Kyse oli enemmänkin siitä, että lahjakirjan saaminen oli perheessämme enemmän sääntö kuin poikkeus, joten mitään lapsen kaipaamaa yllätysmomenttia ei kovassa kirjapaketissa ollut.

Vaan kuinkas sitten kävikään, kun joulupukki jätti yhtenä jouluna kirjan tuomatta? Katastrofiltahan se tuntui.

Sittemmin olen osannut olla kiitollinen, että kotona oli runsaasti luettavaa tarjolla, joko lahjaksi saatua tai kirjastosta lainattua. Omalta kohdaltani lukeminen olisi jäänyt varmasti vähemmälle, ellei kirjoja olisi ollut helposti käden ulottuvilla. Itse en nimittäin ollut lapsena luonnostani mikään lukutoukka – enkä ole sitä vieläkään – mutta kuten hyvin tiedetään, hyvä tarina vetää mukaansa, kunhan ensin saa langan päästä kiinni.

Ja mitäs itse nykyään käärin kummilasten paketteihin? Kirjojapa tietenkin. Samalla sitä toivoo antavansa lapselle edes ripauksen sitä hyvää, minkä lukuharrastus voi tuoda tullessaan.

Vahingosta viisastuneena olen myös oppinut toivomaan itselleni kirjaa lahjaksi. Vielä enemmän odotan joululomalta kuitenkin aikaa ja keskittymiskykyä. Aikaa köllähtää sohvalle ja malttia pysähtyä lukemattomien maailmojen äärelle.

#