tiistai 15.10.2019 | 22:46
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Urheilu

Yrjänän Mohikaani häikäisi Nikulassa sunnuntairaveissa

Keijo Maliniemi Perhonjokilaakso
To 29.11.2018 klo 13:55 [päivitetty to 13:55]

Kaustislaisen Jani Suonperän valmennukseen siirtynyt Yrjänän Mohikaani oli Kaustisen sunnuntairavien vakuuttavin voittaja.

Se oli juuri niin ylivoimainen, kuin harjoitusravien perusteella saattoi odottaa.

Yhdeltä takamatkalta startannut ruuna painui päätöskierroksen alussa keulaan ja kiskaisi lopussa liki puolen suoran mitan eron toiseksi tulleeseen.

Ykkössija oli Raija ja Pekka Jarvan omistamalle Yrjänän Mohikaanille uran ensimmäinen ja tuli lukemin 30,3/2120m.

– Yrjänän Mohikaani on ollut minulla pari kuukautta, ja tiesin harjoitusten perusteella, että sen kyvyt riittävät tässä porukassa. Sillä on hirmu moottori, mutta lenkillä piti käydä useasti ja tiheään, Jani Suonperä totesi.

Ilta oli Jani Suonperälle sataprosenttinen, sillä myös hänen valmennuksestaan avannut Tuliniemen Denis voitti lähtönsä.

Johtavan rinnalta ykköseksi rymistellyt Liisan Tulilinnun pikkuveli kaunisteli ennätystään 34,8:an.

Illan suurimmat ykkösrahat 2800 euroa maksettiin lämminveristen Tammasarjassa. Siinä saatiin yllätysvoittaja, kun Santtu Raitala kannusti Jani Toivosen valmentaman Boulder Pearlin johtavan rinnalta ykköseksi.

Niko Jokelan luotsaama Caddiemaster veti ja kamppaili tasaisessa maaliintulossa kakkoseksi.

– Boulder Pearl sai tehdä täyden päivätyön, mutta tsemppasi hyvin maaliin asti. Tämä oli ensimmäinen kerta, kun ajoin tammaa, mutta olen ajanut monia sen emän jälkeläisiä, ja minulla oli jonkinlainen fiilis, minkälainen se voisi olla, Santtu Raitala jutteli.

– Ensin oltiin johtavan takana, mutta kun näin, että Hannu tavoittelee Tonight Leaderilla samaa paikkaa, niin päästin heidät sinne. Ajattelin, että meille sopii sekin, että ajetaan johtavan rinnalla. Siitä päästiin kontrolloimaan lähdön tapahtumia.

– Vielä 100 metriä ennen maalia ajattelin, että kuinkahan tässä käy, mutta kun kavereita tuli rinnalle, niin tamma lähti vastaamaan ja voitti varmoin ottein, Raitala myhäili.

Katja Melkon valmentama Herrera Boko hallitsi lämminveristen maratonmatkaa lähdöstä maaliin ja toi Santtu Raitalalle illan toisen voiton, mikä tuli lukemin 19,5/3100m.

Henry Ala-Korven Umberto Croft haastoi 12,5-vauhtisella viidennellä puolikkaalla tiukasti voittajan ja oli hyvä kakkonen.

– Herrera Boko on ollut pitkään hyvässä kunnossa, joten odotukset olivat jo ennen lähtöä korkealla, vaikka tulosrivi ei sitä kertonutkaan. Ruunalle jäi tänään paljon varaa. Se oli yksin nihkeä menemään, mutta vastaili, kun haastaja tuli rinnalle, Santtu Raitala sanaili.

Illan T5-peli käynnistyi suosikki Ditchback Duken voitolla. Juha Länsimäki kierrätti sen avauskierroksen lopussa kärkipaikalle, ja peli näytti selvältä, mutta Ellen Ray kiri viimeiset metrit niin vinhasti, että tulojärjestys jouduttiin varmistamaan maalikameran kuvasta.

Juhani Harmoisen Jullen Eko piti illan T5-pankkina. Se kiersi kolmannen radan kautta johtopaikalle, eikä sen koomin luopunut paikastaan.

Toiseksi kirineestä Reino Salmelan Sillankorvan Uljaasta leivottiin uusi tähtijuoksija tuloksella 29,9a/2100m.

Illan kovin kylmäverilähtö huipentui Vinhatuurin ja Jumiinin kaksinkamppailuun, jossa Antti Ala-Rantalan ohjastama Vinhatuuri oli 25,0-lopetuksessa niukasti vahvempi.

Kaustisen totovaihdot olivat sunnuntaina pohjalukemissa. Illan kokonnaisvaihto jäi 133 619 euroon ja T5-vaihto 43 630 euroon. Yleisömääräksi ilmoitettiin 426.

Tilanne on vähintäänkin huolestuttava, sillä esimerkiksi aiemmin tässä kuussa raveja järjestäneiden naapuriratojen Seinäjoen ja Ylivieskan sunnuntairavien T5-vaihdot olivat yli 30 prosenttia suuremmat.

Lieneekö sattumaa, että pelivaihtojen romahdus osui samalle viikonlopulle, kun Kaustisen ravirata päätti vähentää nettipalvelujaan ja luopui pelivihjeiden, juoksunselostusten ja maalikameran kuvien julkaisusta.

Kaustinen on nyt ainoa ympäri vuoden raveja järjestävä rata, joka ei tarjoa netissä paikallisia pelivihjeitä.

Helsingin Sanomien selvityksen mukaan maan innokkaimmat ravipelaajat löytyvät Uudeltamaalta. Ravien nettipeleistä jopa yli neljäsosa pelattiin Etelä-Suomessa.

Kaustisen raviradan parin vuoden takainen kävijäraportti on samassa linjassa tämän selvityksen kanssa.

Sen mukaan radan nettisivuja oli katseltu kuukauden aikana 6400 kertaa, ja suurin osa istunnoita tehtiin Etelä-Suomesta. Vilkkaimpana ravipäivänä ja sen aattona sivuilla vierailtiin yli 2500 kertaa, joten paikalliset raviuutiset ja - vihjeet tavoittivat kohderyhmänsä.

#