keskiviikko 5.8.2020 | 17:00
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Uutiset

Koulutustietoa musiikkilukion kasvateilta – Katso videolta, miten tuleva tulkki esittelee itsensä tukiviittomin

Avo-päivä veti taas kymmeniä entisiä musiikkilukion opiskelijoita evästämään nuorempiaan Kaustiselle

Maija Ahonen
Pe 11.1.2019 klo 07:00

Olet lukenut 1/5 ilmaista artikkelia.

KAUSTINEN

Keskiviikkona Kaustisen musiikkilukio kuhisi tietoa jatko-opintomahdollisuuksista, kun koululla järjestettiin jokavuotiseksi perinteeksi muodostunut avo-päivä eli ammatinvalinnanohjaukseen liittyvä päivä.

Päivän lukujärjestys sisälsi kaikkiaan 35 esittelytuokiota, joista jokainen oppilas sai valita viisi itseään eniten kiinnostavaa alaa.

Suurin osa esittelijöistä oli musiikkilukion entisiä opiskelijoita, jotka kertoivat omista jatko-opinnoistaan. Lisäksi paikalla oli eri oppilaitosten omia lähettejä sekä muutamia työelämän edustajia.

Varsinaisten oppilaitos- ja koulutusalaesittelyiden lisäksi puheenvuoroissa sivuttiin myös erilaisia opiskelijarientoja. Moni esittelijä olikin sonnustautunut opiskelijahaalareihin.

Musiikkilukion avo-päivään osallistui muun muassa koulusta keväällä 2016 kirjoittanut Keela Koivukoski, joka opiskelee tätä nykyä Turussa Diakonia-ammattikorkeakoulussa. Koivukoski opiskelee viittomakielen ja puhevamman tulkkausta.

Koivukoski kertoi, että hänelle oma koulutusala kirkastui vasta abivuonna, kun hänen opettajana työskentelevä äitinsä oli lainannut kirjastosta kuvatulkkausta käsittelevän kirjan.

– Satuin selaamaan kirjaa ja siitä tuli mieleen, että tällaistakin alaa voisi opiskella.

Koivukoski päätti ottaa asiasta selvää ja hakea opiskelemaan alaa Turun Diakiin, jossa ovet aukesivat ensimmäisellä yrittämällä. Valintaansa hän ei ole joutunut katumaan.

Koivukoski erikoistuu opinnoissaan puhevamman tulkkaukseen ja hänen on määrä valmistua tulkiksi keväällä 2020.

Katso videolta, kuinka Koivukoski esittelee itsensä tukiviittomin.

Omista opinnoistaan oli kertomassa myös Verna Järvelä, joka on kirjoittanut Kaustisen musiikkilukiosta keväällä 2017 ja opiskelee nyt toista vuotta informaatiotutkimusta ja interaktiivista mediaa Tampereen yliopistossa.

Järvelä piti toista opiskeluvuotta sopivana ajankohtana avopäivään osallistumiselle.

– Nyt omasta alastaan osaa kertoa jo vähän enemmän. Toisaalta lukiolaisten joukossa on vielä omia kavereita,

Kuulijoille Järvelä kertoi, että hänestä tulee isona todennäköisesti "kirjastotäti". Ala oli hänelle tuttu äitinsä kautta ja mielessä yhtenä vaihtoehtona jo lukioon tullessa.

Oppilaat puikkelehtivat esittelystä toiseen omien mielenkiinnonkohteidensa mukaan. Ensimmäisen vuosikurssin opiskelijat Heidi Korkiakoski ja Laura Paavola myönsivät, että aluksi meinasi iskeä valinnanvaikeus, eikä päällekäisyyksiltä voinut välttyä.

Kumpikaan tytöistä ei ole lyönyt vielä lukkoon omia tulevaisuudensuunnitelmiaan, joten päivä antoi lisäeväitä eri vaihtoehtojen pohtimiseen.

– Entiset musiikkilukiolaiset muistavat hyvin, millaista oli olla lukiolainen, joten he osasivat hyvin katsoa asioita meidän näkökulmastamme, tytöt iloitsivat.

Koska avo-päivään osallistuu aina koko koulun väki, opiskelijat ehtivät osallistua lukiotaipaleensa aikana vähintään kolmeen avo-päivään.

– Lukion aikana ehtii siis kertyä valtava tietopaketti eri aloista, opinto-ohjaaja Eliisa Koivukoski totesi.

Koivukoski kertoo, että päivän ohjelmaa laadittaessa oli kuulosteltu, mitä koulutusaloja opiskelijat toivoivat tänä vuonna mukaan.

Koivukosken mukaan osa tämän kevään abiturienteista tietää tarkalleen, mihin aikoo pyrkiä opiskelemaan lukion jälkeen, mutta osalla suunta on vielä hakusessa.

– Opintopolkuja on kuitenkin erilaisia ja alaa voi vaihtaa, jos heti ei osu oikeaan.

#