maanantai 20.1.2020 | 09:58
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Uutiset

Vetelin liikuntakeskus sai sydäniskurin

Maija Ahonen Perhonjokilaakso
Ti 12.2.2019 klo 10:40

Olet lukenut 1/5 ilmaista artikkelia.

Kunta on hankkinut Vetelin liikuntakeskukseen defibrillaattorin eli deffan. Defibrillaattori on laite, joka tunnistaa sydämen kammiovärinän ja antaa sydämen käynnistävän sähköiskun.

Liikuntakeskuksen deffa on Vetelin ensimmäinen julkisessa tilassa oleva sydäniskuri. Laite on sijoitettu liikuntakeskuksen aulaan, josta se on hätätilanteessa helposti kaikkien saatavilla.

– Deffa on helppokäyttöinen myös maallikolle, sillä siinä on erittäin selkeät ohjeet sekä selkeinä kuvina että äänellä varustettuna. Ääni toistaa ohjeita niin kauan, että käyttäjä on ne tehnyt, kertoo kunnan vapaa-aikasihteeri Satu Koski.

Koski muistuttaa, että sydänpysähdyksen sattuessa on toimittava ripeästi.

– Deffan käyttö pitäisi aloittaa kolmen minuutin sisällä, jos auttajia on yksi.

– Jos auttajia on kaksi, toisen tulee aloittaa elvytys ja toinen hakee samaan aikaan deffan. Tuolloin aikaa saadaan hieman lisää elvytyksellä. Jos potilas ei virkoa sydäniskun jälkeen, tulee elvytystä jatkaa.

Sähkö johdetaan defibrillaattorista sydänlihakseen rintakehälle liimattavien elektrodien kautta. Koska liikuntakeskuksessa on kaikenikäisiä asiakkaita, laitteeseen on hankittu myös lapsille sopivat elektrodit.

Koski ei muista liikuntakeskuksessa sattuneen hänen aikanaan tilannetta, jossa deffaa olisi tarvittu.

– Toivottavasti ei tarvita vastaisuudessakaan, Koski sanoo.

#