perjantai 12.8.2022 | 21:39
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Mielipide

Lukijalta: Juttu susista Katternön julkaisussa

Kirjoittaja pitää sähköyhtiön asiakaslehdessä julkaistua juttua susista asenteellisena.

Ma 11.3.2019 klo 16:30

Vuoden ensimmäisessä Katternön julkaisussa (1/2019) on juttu susista. Kirjoittaja Svenolof Karlsson on tehnyt perusteellista työtä. Historiaa on selvitetty perinpohjaisesti. Juttua voi kuitenkin pitää selvästi asenteellisena, susivastaisena. Selvä rimanalitus tapahtuu siinä, kun on pyydetty kanta kahdelta kansanedustajalta, jotka molemmat ovat susivastaisia. Ei siksi, että ovat kansanedustajia, mutta siksi, että edustavat kirjoittajan kanssa samaa linjaa. Kansanedustaja Anne Kalmari on erityisesti profiloitunut susivastaisena. Voi sanoa, että ei ole noudatettu hyvää journalistista toimintatapaa. Koko jutun uskottavuudelle ja arvostukselle olisi ollut eduksi jos edes toinen kantaaottava olisi ollut luontojärjestön edustaja tai alan ammattilainen. Asiantuntevan kannanoton olisi saanut esimerkiksi Jukka Bisiltä, joka toimi aikoinaan Pohjanmaan riistapäällikkönä ja on nykyisin Metsähallituksen erätalouspäällikkö. Bisi väitteli Oulun yliopistossa vuonna 2010 aiheenaan suomalaisen susikonfliktin anatomia. Kirjoittaja tuo jutussa painokkaasti esiin 1800-luvun mittavat susiturmat unohtaen kuitenkin mainita, että viimeisestä on kulunut jo lähes 140 vuotta.

Metsästäjien varaukselliseen asenteeseen susia kohtaan on ainakin kaksi selvää syytä. Kun susi tai jopa susilauma raatelee mieluisan ja koulutetun metsästyskoiran ymmärtää kiukun. Metsästäjä ja susi ovat samoilla apajilla kuitenkin niin, että molemmille riittää riistaa metsässä. Suden suuhun joutuvat sairaat ja heikoimmat eläimet.

Viro on pinta-alaltaan suunnilleen Uudenmaan läänin kokoinen ja siellä on susia suunnilleen yhtä paljon kuin Suomessa. Virolaiset tuttavani ihmettelevät suomalaisten susikammoa ja susivihaa. Parikymmentä luontoon ja kulttuuriin liittyvää järjestöä valitsi viime vuonna suden Viron kansalliseläimeksi. Tämä kuvaa sikäläistä suhtautumista susiin.

Kerron oman kantani susiin väärinymmärrys yritysten välttämiseksi. Valtaapitävät ovat päättäneet, että susi kuuluu Suomen luontoon. Se sopii myös minulle. Susi on tuskin varallinen aikuisille ihmisille, lapsille kylläkin. Kenenkään ei tulisi kokea aiheellista pelkoa susia kohtaan. Siksi mielestäni häirikkösusien ja pihapiiriin tunkeutuvien lopettamisluvat pitäisi olla herkemmässä ja päätösten tulla nopsemmin. Näin on mainitussa Virossa.

Loppuun kevennys. Puhahilkkasatu on edelleen paras susisatu.

Jukka Tunkkari

Veteli

#