torstai 23.5.2019 | 12:29
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Kolumni

Maija Ahonen kolumnissaan: Eka paikka hakusassa

Perhonjokilaakso+
Ke 13.3.2019 klo 19:00

Nuorten ja opiskelijoiden kesätyöhaut ovat tulevan kesän osalta kuumimmillaan. Monet yritykset ja yhteisöt valitsevat kesätyöntekijänsä yleensä viimeistään huhtikuussa. Nyt siis kannattaa pistää töpinäksi, mikäli aikoo hankkia itselleen töitä ensi suveksi.

Kesätyötä kannattaa etsiä avoimin mielin. Liian kranttu ei pidä olla, sillä kaikesta työkokemuksesta on hyötyä.

Palkkapussin lisäksi kesätyöt tarjoavat mahdollisuuden hankkia tietoa ja käytännön kokemusta työelämästä. Kesätöissä oppii eri ammateista ja tutustuu uusiin ihmisiin. Se on yleensä myös oppimatka omaan itseen. Parhaimmassa tapauksessa törmää itsessään sellaisiin taitoihin, joiden olemassaoloa ei ole tullut edes ajatelleeksi.

Mahdollista on toki sekin, ettei kesäpestissä tutuksi tullut ala ole sittenkään se kaikkein omin juttu.

Erilaisia hommia tehdessä tulee nimittäin väistämättä pohtineeksi, millaisesta työstä itse tykkää. Oman taidot ja kiinnostuksenkohteet alkavat hiljalleen hahmottua.

Toisaalta kesätöiden saaminen ei ole itsestään selvää, vaikka työintoa ja -halua olisi.

Usein työnhaussa noidankehäksi muodostuu se, että haettaviin tehtäviin vaaditaan ennestään työkokemusta. Mutta mistä sitten saisi sen ensimmäisen paikan?

Siksi onkin tärkeää, että nuorille olisi tarjolla myös sellaisia töitä, joihin voi päästä ilman aiempaa työkokemusta.

Monille nuorille kelpaa myös hieman lyhyempi kesäpesti, sillä parinkin viikon työpätkä on parempi kuin ei mitään. Tämä kannattaa muistaa myös niissä yrityksissä, jotka vielä pohtivat, palkkaavatko he lisätyövoimaa ensi kesäksi.

#