lauantai 6.6.2020 | 00:58
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Uutiset

Harrastus: Osku Polvilampi viihtyy Perhossa lähellä luontoa

Harrastus Metsästys on koko perhettä yhdistävä harrastus, jossa perholainen Osku Polvilampi on ollut mukana pienestä asti.

Konsta Hietaniemi
Ma 15.4.2019 klo 18:00

Olet lukenut 1/5 ilmaista artikkelia.

PERHO

Seitsemän metsästyskoiraa haukkuvat iloiset tervetulotoivotukset Polvilampien pihassa. Pian ovelle ilmestyy 14-vuotias Osku Polvilampi, joka on nuoresta iästään huolimatta jo varsin kokeut metsästäjä. Sisällä seiniä koristavat sarvet sekä yläkerrasta löytyvä karhun trofee osoittavat myös miten lähellä koko perheen sydäntä kyseinen harrastus on.

– Joo, tuon iskä ampui siellä Kanadassa, toteaa Osku trofeesta joka ei ollutkaan tuttu ja turvallinen ruskeakarhu, vaan pohjoisamerikkalainen mustakarhu.

Molempien vanhempien metsästysharrastuksella onkin ollut suuri vaikutus myös seitsemättä luokkaa parhaillaan käyvään Oskuun, joka on ollut mukana pienestä asti. Oma ”metsästäjänura” alkoi 10-vuotiaana, jolloin hän pääsi myös itse osallistumaan jahtiin. Myös kodin sijainti keskellä ihanteellisia maastoja innoittaa käymään metsällä, eikä satunnaisia metsästysreissuja lukuunottamatta kalaan tarvitsekaan lähteä merta edemmäksi.

Oskulle tavoitelluinta saalista ovat pääasiassa hirvet ja valkohäntäpeurat, mutta myös lintumetsällä tulee käytyä. Metsästyskausi painottuu normaalisti syksyyn, mutta esimerkiksi valkohäntäpeuroja tavoitellessa Polvilammet suuntasivat Forssaan vielä tammi-helmikuussa. Hirviporukassa Osku on ollut mukana vuodesta 2016, syksystä johon hänen ikimuistoisin metsästysmuistonsa myös sijoittuu:

– Olihan se ensimmäinen kaato hieno hetki, Osku muistelee, lisäten kyseessä olevan myös ensimmäinen kaato hänen omalle koiralleen, norjanharmaa Lillille, mikä varmasti tekee muistosta vieläkin erityisemmän.

Tuolloin 11-vuotias Osku sai koko päivän kestäneen jahdin päätteeksi saaliiksi hirvenvasan. Osumatarkkuus on ollut kohdallaan sen jälkeenkin, esimerkiksi viime kaudella saaliiksi tuli valkohäntäpeura sekä hirvi.

Koko perheen käydessä metsällä ovat riistaiset maut luonnollisestikin ruokapöydässä tuttuja. Oskun suosikki on riistakäristys, jonka valmistus myös häneltä itseltään sujuu.

Saaliin käyttäminen ruoaksi on Oskulle tärkeä seikka ja hän nostaakin riistaeläinten kunnioittamisen olennaiseksi osaksi metsästystä. Tärkeää hänelle on myös luonnossa tapahtuva yhdessäolo. Oskun kavereistakin löytyy metsästyksen harrastajia, mutta etäisyyksien vuoksi metsästysseurana toimivat useimmiten perheenjäsenet.

Metsästäjältä vaaditaan vastuullisuutta, tarkkaavaisuutta, kärsivällisyyttä sekä monenlaista tietotaitoa luontoon ja eläimiin liittyen. Nämä tulevatkin esille jo metsästyskortin saamista edellyttävässä kokeessa esimerkiksi lain- sekä lajintuntemuksen muodossa. Lisäksi esimerkiksi hirvenmetsästäjältä vaaditaan hirvikokeen suorittaminen osoituksena riittävästä ampumataidosta. Aseen hankkiminen luonnollisestikin vaatii poliisin lupaa sekä perustelun, jollaiseksi metsästyskortti soveltuu. Osku voi nuoresta iästään huolimatta käyttää asetta aikuisen valvonnassa ja 15 vuotta täytettyään hakea rinnakkaislupaa vanhempansa omistamaan aseeseen.

Suomalaiset ovat innokkaita metsästäjiä, vuosittain metsästyskortin lunastaa noin 300 000 ihmistä. Naisten osuus on noin 20 000 henkeä, luvun kasvaessa joka vuosi. Noin 3000 asukkaan Perhosta metsästäjiä löytyy kuutisensataa. Metsästys on siis selvästi suomalaisille rakas harrastus, ja kuten Oskukin huomauttaa, on se pitkäikäinen osa maamme kulttuuria.

Vaikka Oskulla on metsästyksestä jo paljon kokemusta, on hänellä eittämättä edessään vielä monia unohtumattomia hetkiä harrastuksen parissa.

– Saksanhirveä olisi hieno päästä metsästämään, niin kuin isäkin on käynyt, tuumaa Osku puhuttaessa tulevaisuuden haaveista.

#