maanantai 13.7.2020 | 08:17
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Kolumni

Rauno Niiranen kolumnissaan: Pieni askel ihmiselle

Ke 26.6.2019 klo 17:07

Olet lukenut 1/5 ilmaista artikkelia.

Kesäpilvet lipuvat kirkkaan sinisellä taivaalla navakassa puhurissa. Auringon valo siivilöityy havisevien lehtien lomasta, leikkien satoina varjoina, valossa kylpevillä seinillä. Keskikesän lähes häkellyttävä vihreä runsaus on nyt vehmaimmillaan, auringon energia muuttuu kasveissa syksyn hedelmiksi ja vuosirenkaiksi puiden kyljillä.

Lähes yhtä varmasti kuin kesä saapuu, kuullaan myös uutisia litium-rintamalta. Syksyllä ilmeisesti jo aloitetaan selvää rahaa lapioimaan kuopasta Läntän takamailta, kuten on annettu ymmärtää jo muutaman vuosikymmenen ajan. Eipä ole tuota mahti ainetta vielä paljon liikkunut, tuskin nytkään. Ja taas aiheesta kirjoittava toimittaja tekee paikkakuntalaisten korvaan särähtävän kardinaalimunauksen, kirjoittaessaan Ullavan Läntässä sijaitsevasta esiintymästä. Se on Ullavan Läntällä!

Kuluneelle keväälle sattui peräti kahdet valtakunnalliset vaalit. Tuskin oli toivuttu eduskuntavaalien mahtijytkeistä, kun jo piti valita edustajat Euroopan liha- ja viinipatojen ääreen. Jälkimmäisiin valintoihin ei mielenkiintoa tuntunut paljoakaan riittävän, eikä kampanjointikaan suuria intohimoja herättänyt. Muutama puhe viimaisilla torinkulmilla, satunnaiset poseeraukset lapsukaisten ylimpänä ystävänä (Onhan ne kamerat paikalla?!) niin valinta oli lähes läpihuutojuttu – rahantuloa ei voi estää.

Eduskuntavaalien tuloksen selvittyä, moni luuli ettei uutta hallitusta saada kokoon kuin aikaisintaan juhannuksen jälkeen. Tiiviiden neuvottelujen jälkeen sellainen kuitenkin syntyi, ja vielä kohtuullisessa ajassa. Edellisistä hallituksista poiketen, tämä uusi aikaansai monisatasivuisen hallitusohjelman, käsikirjoitetun kertomuksen aikomuksistaan. Optimistiset odotukset työllisyydestä ja talouden kasvun jatkumisesta saattavat kuitenkin muuttua käsikirjoitetusta saippuaoopperasta kivuliaaksi tosi-tv:ksi, talouden kasvun ja työllisyyden hidastuessa.

Kesällä kauan sitten, heinäkuussa 21.7. vuonna 1969, maailma seurasi jännitysnäytelmää kuun pinnalla. Ensimmäiset astronautit olivat saavuttaneet merkittävän virstanpylvään ihmiskunnan historiassa laskeutuessaan toiselle taivaankappaleelle. Kaikki oli ylevää ja historiallista siihen saakka kunnes ensimmäisenä kuun pinnalle jälkensä jättänyt Neil Armstrong sanoi ensirepliikkinsä kuun pinnalta väärin. Englannin kielen; a man vaihtuikin pelkäksi man -sanaksi muuttaen koko repliikin; Pieni askel ihmiselle, jättiharppaus ihmiskunnalle, vähemmän ylevään; Pieni askel miehelle, jättiharppaus ihmiskunnalle, mutta tuskin kovin moni huomasi erhettä, tehtiinhän historiaa suorassa lähetyksessä.

Kuinka nopeasti nuo vuodet vierivätkään. Ei ole kauaakaan maailman mullistaneista USA:n presidentin vaaleista, kun jo seuraaviin alkavat kampanjoida.

Vanha lempo, Trumpa taas käynnistelee seuraavaa jytkytystä Amerikan malliin pitkillä vaalitilaisuuksilla. Luvatuksi tulee niin AIDS:in kuin syövänkin hävittäminen sekä Mars-planeetan valloittaminen.

Ulkopolitiikan alalla ei Trumpalle ole vielä kunniaa kuulunut, eikä ikiaikaiseen kiistaan Lähi-idässä edes vävypoika Kutcher suurella rahallakaan saa ostettua ratkaisua, kun ei edes 50 miljardia dollaria riitä Gazan ja länsirannan PLO:lle eikä varsinkaan vanhan vihulaisen, Iranin tukemille Hamas- järjestön johtajille.

Vielä kun ampuivat alas Trumpan lennokin, nuo pannahiset, ei taida jäädä muuta vaihtoehtoa kuin pommittaa Iranin netti täyteen twiittejä, sanokoot sitä sitten kyber- hyökkäykseksi.

Kesäkuun viimeinen viikko vaihtuu pian heinäkuuksi, lomakuuksi. Jottei lomille meneminen aiheuttaisi turhaa lomastressiä, on kalenterissa vain yksi merkintä: 5.7. Siinä lukee: Korjaa jouluvalot!

#