lauantai 18.1.2020 | 15:04
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Kolumni

Maija Ahonen kolumnissaan: Sano se napilla

Perhonjokilaakso
Pe 19.7.2019 klo 14:00

Osallistuin lauantai-iltana Kaustisvisaan. Se on festivaaleilla järjestettävä paikallisaiheinen ja haasteellinen, mutta leikkimielinen joukkuetietokilpailu.

Alunperin lähdin paikalle yleisöksi, mutta löysin itseni pian eräästä joukkueesta, joka sitten sijoittuikin visan hopeasijalle. Tämän mitalin saavuttamisessa oma panokseni oli tosin melko vaatimaton.

Aivan ulalla en kuitenkaan kaikista kysymyksistä ollut. Esimerkiksi murreaiheissa ”klunki” ja ”pilikumi” olivat tuttuja sanoja. Myös Hääkuoron pukujen kyläväreistä olin jossakin määrin perillä, sillä tämän vuoden festivaaleilla ne olivat perin ajankohtainen aihe.

Festariviikon eräs hauska hittituote oli nimittäin Kaustisen eri kylien mukaan nimetyt rintanapit, jotka oli väritetty Hääkuoron pukujen kylävärien mukaan. Monen vastaantulevan festivaalivieraan rintapielessä olikin pyöreä nappi, joka viestitti kantajansa yhteyttä tai juuria esimerkiksi sinipohjaiseen Kirkonkylään tai Köyhäjoelle, jonka tunnusväri on oranssi.

Kylänappien lisäksi festareilla oli omat rintanapit ”ulukokaustislaisille” ja ”muuhalta” tulleille.

Monella festarivieraalla oli jopa useampi nappi rinnassa kuvastamassa omaa paikkahistoriaa. Esimerkiksi itse olisin voinut olla napeilla ilmaistuna Kirkonkylällä asuva ”muuhalta” tullut, jonka sukujuuret ovat Varilassa.

Mutta, mutta. Varilalle ei ollut omaa rintanappia. Enkä ollut ainoa, joka jäi nuolemaan näppejään. Omaa kylänappiaan kaipailivat myös puumalalaiset, paavolalaiset, känsäläläiset ja viiperiläiset.

Napittomuuden taustalla oli kuitenkin yksinkertainen syy. Kun Anneli Qveflander 1972 suunnitteli puvut Hääkuorolle, kylävärit tehtiin vain niille kylille, joista oli laulajia tuolloin kuorossa mukana. Niinpä värejä ja sitä myötä nyt rintanappejakaan ei tullut joka kylälle.

Itse vitsailinkin Puumala-nappia kaivanneen tuttuni kanssa, että ostamme molemmat koreimman väriset rintanapit ja laitamme siihen maalarinteipillä puuttuvien kylien nimet.

Onneksi rintapieleen mahtuu nappeja ja sydämeen kyliä. Joskus omatekoisia, mutta sitäkin rakkaampia.

#