perjantai 10.4.2020 | 22:05
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Artikkeli

Hannes Torppa kolumnissaan: Kahdenlaista ilmastoahdistusta

Pe 2.8.2019 klo 14:00

Olet lukenut 1/5 ilmaista artikkelia.

Viime vuosina ilmastoahdistuksesta on tullut iso keskustelunaihe, jopa ilmiö. Jotkut ahdistuvat lihansyönnistä, toiset lentämisestä ja kolmannet jääkarhujen elintilan pienenemisestä. Tämä on sitä miten käsitämme tällä hetkellä ”ilmastoahdistuksen”. Väittäisin kuitenkin, että ahdistusta esiintyy myös toisenlaista sorttia.

Tämä toinen ilmastoahdistus koskee ennen kaikkea maaseudulla asustavia ihmisiä. Niitä, jotka eivät juurikaan lennä kaukolomille, kasvattavat ja hoitavat hiilinieluja sekä syövät ympäristöystävällistä lähiruokaa. Tämän porukan ilmastoahdistus kasvaa sitten, kun Tuomas Enbusket kirjoittelevat provokatiivisia mielipidekirjoituksia ja saavat meidät uskomaan, että kohta emme enää saisi ajaa Älkautoa, vaikka muuten eläisimme hyvin ympäristöystävällistä elämää.

Täytyy myöntää, että viime viikonloppuna itse ahdistuin hieman, kun ”käristyskupolin” jälkeen kansainvälinen ilmastoasiantuntija kertoi kuinka sään ääri-ilmiöt ovat rajusti lisääntyneet ja kuinka nopeasti napajäätikkö sulaa. Helteessä oli hetki mukava paistatella, mutta ympäri Euroopan rikkoontuneet lämpöennätykset saivat mietteliääksi. Samaan aikaan ruotsalainen 16-vuotias ilmastoaktivisti Greta Thunberg kutsutaan New Yorkiin ilmastokokoukseen ja hän kertoo menevänsä paikalle purjeveneellä, saastuttavan lentomatkan sijaan ja ihmiset pahoittivat mielensä myös tästä.

Mielensäpahoittamisen sijaan voisimme käyttää energiamme siihen, mitä voimme jokainen omassa arjessa tehdä hiilijalanjäljen pienentämiselle ja miten voimme asiaa edistää vaikuttamalla esimerkiksi vaaleissa. Älkää ahdistuko muiden ahdistumisesta liikaa, vaan tehkää jokainen se mitä pystytte.

#