torstai 12.12.2019 | 23:31
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Uutiset

Veikko Siponkosken valokuvanäyttely "A time for us" tuo sävyä Vetelin Koulutielle

Hannes Torppa Perhonjokilaakso
Ma 12.8.2019 klo 14:58

Olet lukenut 1/5 ilmaista artikkelia.

VETELI

Vaasan kaupungin Kuula-opistolla kitaransoiton lehtorina toimivan Veikko Siponkosken valokuvataidetta on nähtävillä Vetelin Koulutien varrella elokuun loppuun saakka. Idea veteliläislähtöisen Siponkosken näyttelyyn sai alkunsa kymmenen vuotta sitten Espanjan Sevillassa.

– Yhden ison kadun varressa oli moderneja värikkäitä valokuvataulua ja se jäi mieleen, Siponkoski kertoo. Eikös kaikki hyvät ideat ole varastettuja, hän naurahtaa.

Ajatus tienvarsitaiteesta realisoitui tänä kesänä, kun yhteistyö Vetelin kunnan kanssa onnistui moitteitta ja Siponkoski sai ripustaa kuusi kaksipuolista taulua lyhtypylväisiin. Yhteensä 12 kuvassa on pääosin autiotalojen ikkunoita, joista tulee pysähtynyt vaikutelma. Näytelmä kantaa englanninkielistä nimeä A time for us. Saman niminen Nino Rotan säveltämä kappale on tunnettu myös Romeo & Julia elokuvasta.

– Autiotaloissa käyminen on ollut pysäyttävää. Ikään kuin elämä olisi lähtenyt, mutta aika jäänyt, Siponkoski pohtii. Ikkunasta ulos katsominen on kuin portti johonkin muuhun maailmaan, hän lisää mietteliäänä.

Kitaransoiton ohella aktiivisesti valokuvausta harrastavaa Siponkoskea harmittaa erityisesti maaseudun autioituminen.

– Kyllä se on suuri sääli, että autioituminen on levinnyt jopa taajamiin asti, hän toteaa harmissaan.

Valokuvanäyttelyllä hän halusi omalta osaltaan tuoda virikettä hiljaiselle kylänraitille. Osaltaan näyttelyssä olevat taulut kuvastavat Siponkoskelle henkilökohtaisia asioita.

– 40 vuotta kitaransoiton opettajana on tarkoittanut paljon ilta- ja viikonlopputöitä ja vaimon kanssa näkeminen on jäänyt monesti liian vähälle, Siponkoski kertoo. Eläkkeellä tilanne muuttuu, hän jatkaa.

Valokuvat on printattu alumiinilevyille ja kehystetty. Siponkosken kuvien jatkosuunnitelmat ovat vielä hieman auki.

– Mahdollisesti Vaasan kirjastoon näyttelyyn, hän kertoo.

#