perjantai 2.12.2022 | 02:05
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Uutiset

Matka Keihäsmatkojen kulissiin – Ullavalainen Anette Salonen saattaa vilahtaa keväällä televisiosarjassa

Ullavalainen Anette Salonen haki ja pääsi avustajaksi 70-luvun draamasarjaan, joka julkistettiin myöhemmin Keihäsmatkoista kertovaksi sarjaksi.

Sanni Aho
Ke 14.8.2019 klo 19:00

Olet lukenut 1/5 ilmaista artikkelia.

Facebookia selaillessa arki-iltana heinäkuussa ullavalainen Anette Salonen huomasi ilmoituksen, jossa tuotantoyhtiö Hihhihhii haki avustajia 70-luvun draamasarjan kuvauksiin.

– En ollut ikinä ajatellut, että tuollaiseen voisin lähteä. Mutta nakkasin hakemuksen, kun ei ollut muutakaan tekemistä, kertoo Anette.

Hän ajatteli, että avustajiksi on tungosta, eikä valinta osuisi hänen kohdalle. Jonkun viikon päästä kuitenkin sähköpostiin kilahti tervetulotoivotus mukaan kuvauksiin.

Anette sopi saapuvansa kahdeksi päiväksi elokuun alussa kuvauksiin Helsinkiin Malmin lentoaseman hangaariin. Kuvauspäivinä oli oltava paikalla aamulla.

– Minulla ei ollut mitään odotuksia kuvauspäivien suhteen. Sen sijaan rento meininki yllätti, Anette toteaa.

Kuvaupaikalla oli omat järjestelynsä ja vaikka avustajia oli pyydetty etsimään omista kaapeistaan 70-luvun varusteita sekä kiinnittämään huomiota hiuksiin ja meikkiin.

– Ajattelin, että kuvauksissa riittää oma kampaus ja nuttura, mutta niin vain meille taviksille pistettiin kunnon meikit ja kampaukset päälle, naurahtaa Anette.

Suureen lentokenttähangaariin oli parkkeerattu maskibussi näyttelijöiden laittamista varten, mutta avustajia ehosti neljän maskeeraajan tiimi. Muun muassa kaustislaislähtöinen Tuija Timonen, joka tekee freelancerina maskeerauskeikkoja eri tuotannoissa tai teattereissa.

– Puvustustiimillä oli hallissa myös aivan valtava määrä vaatetta avustajiakin varten. Pari pakettiautollista 70-luvun kamppeita, Anette kertoo.

Toiseen päähän hangaaria oli rakennettu lentokentän odotusaula passintarkastuksineen, tuoleineen, puhelinkoppeineen ja tiskeineen. Avustajien tehtävänä oli odotella Keihäsmatkoja alkavaksi. Setissä 2. apulaisohjaaja ohjasi avustajia liikkumaan eri tavoilla ja kohtausten välissä vaihdettiin asusteita tai kampauksia.

– Lyhyessä ajassa ne saivat monta kohtausta ja jaksoa tehtyä. Se oli yllättävää. Positiivista oli myös hyvä ja mutkaton yhteistyö ammattilaisten kanssa, kehuu Anette.

Aneten kahden kuvauspäivän aikana saatiin purkkiin lentokenttäkohtauksia kolmeen jaksoon. Juonesta ei avustaja saa kiinni, sillä kuvauksissa näkee vain lyhyen kohtauksen näyttelijöiden työtä.

Huvittava yllätys oli, että tuotantotiimi toi perjantaisen kuvauspäivän aikana avustajille tarjolle jallupaukut. Sellainen on tv-tuotannoissa tapana aina sadan oton välein. Jos jallu jää väliin, se tuottaa huonoa onnea tuotannolle.

70-luvun draamasarjan tuotannosta ei vielä saanut kuvausten aikaan tarkemmin kertoa. Lupa oli laittaa itsestään kuvaa someen. Nyt tuotanto on jo julkaistu ja Kalevi Keihäsen Keihäsmatkojen kulta-ajasta kertova sarja nähdään ensi keväänä Ruudussa. Sarjan ohjaa Jäppi Savolainen.

Avustajakaartissa oli sellaisia, jotka olivat ensikertalaisia kuten Anette, mutta paljon myös eläkeläisiä, joille eri tuotannoissa avustajina toimiminen on harrastus. Oli myös sellaisia työelämässä olevia, jotka olivat jääneet avustajanhommiin koukkuun.

Anetesta oli mielenkiintoista nähdä, miten tv-tuotantoa tehtiin ja uudestaankin hän mielellään lähtisi, mikäli joskus mahdollisuus aukeaisi.

Kirjoittaja on Aneten ystävä ja oli myös mukana Keihäsmatkalla.

#