tiistai 25.2.2020 | 16:50
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Artikkeli

Pakastin täynnä paikallisten poimimaa – Suurkeittiöissä hyödynnetään lähistön marjasatoa vaihtelevasti

Perhossa ostettiin tänä vuonna koulujen ja Jalmiinakodin käyttöön marjoja paikallisilta.

Sanni Aho Perhonjokilaakso
Ke 11.9.2019 klo 19:00

Olet lukenut 1/5 ilmaista artikkelia.

PERHONJOKILAAKSO

Heinäkuussa Perhossa alkanut marjanosto koulujen keittiöille ja Jalmiinakodille herätti kiinnostusta ja vs. siivous- ja ravitsemispäällikkö Milla Puoliväli on joutunut jo toppuuttelemaan tarjoajia.

– Nyt ei ole pystytty enää ostamaan, sillä tilat ovat täynnä, kertoo Puoliväli.

Edelleen puolukkaa aiotaan ostaa, mutta kouluillakin on ollut tapana syksyllä tehdä myös retki puolukoita poimimaan.

Heinäkuussa alkaneen oston ansiosta mustikkaa, punaherukkaa ja mustaherukkaa on nyt pakkasessa sata kiloa.

– Marjat menevät koulun keittiöllä soppiin ja marjajälkiruokiin. Jalmiinakodissa niitä tarjotaan lounaalla jälkiruokina. Lisäksi marjoja käytetään siellä leivonnassa, kertoo Puoliväli.

Aikaisemmin Perhossa ei tässä mittakaavassa ole ostettu paikallisten poimijoiden marjasatoa.

– Tämä oli hyvä idea, ja sain tästä kesällä toimeksiannon. Meillekin on edullisempaa ostaa suoraan paikallisilta, mitä tukusta, sanoo Puoliväli.

Kaikki ostetut marjat tarjotaan kuumennettuina.

Kaustisella ravitsemispäällikkö Kaisa Siirilä kertoo, että rajallisten pakastetilojen vuoksi paikallisten marjoja ei ole kunnan keittiöille ostettu. Koululle on otettu vastaan lahjoituksena saatua punaviinimarjaa.

– Siinä on ongelmana se, että jos pakastin ostetaan täyteen marjaa, niin muuta sinne ei mahdukaan. Ja jos pakastin rikkoutuu, niin tulee tappioita joita vakuutus ei korvaa, kertoo Siirilä.

Päiväkodissa ja palvelutalon keittiöillä marjoja kuluu päivittäin ja kouluilla ruoan yhteydessä survoksena tai toisinaan jälkiruokana.

Taina Simpanen kertoo, että Halsualla on saatu tänä vuonna valtava määrä puutarhamarjoja lahjoituksena.

– Talkoolaiset poimivat meille kylän eri puskista herukoita. Olemme valtavan kiitollisia ja olemme luvanneet syödä kaikki, kiittelee Simpanen.

Halsuan yhtenäiskoulun keittiöllä on perinteisesti pakastettu marjoja pakastehuoneeseen sekä lisäksi arkkupakastimiin. Nyt pakkaset ovat talven varalle pullollaan. Myös koululaiset ovat tehneet poimintaretkiä lähistön marjapuskiin ja luvassa on vielä puolukkaretki.

– Paikallisen marjatilan marjanpoimintakone oli rikki, joten herukoita tarjottiin meille. Sieltä eläkeläistalkoolaiset ja maa- kotitalousnaiset kävivät poimimassa ämpäritolkulla mustaherukkaa, Simpanen kertoo.

Mustikoita Halsualle on ostettu suoraan paikallisilta poimijoilta, mutta kotimaista mansikkaa hankitaan tukusta tarpeen mukaan.

Halsualla tarjotaan harvemmin makeita jälkiruokia. Marjoja kuluu koululla puuron höysteenä sekä ruokien lisukkeena.

– Lisäksi kotimaisia omenoita on meillä tarjolla, sanoo Simpanen.

Vetelissä marjat hankitaan kuorma kerrallaan hankintarenkaan kautta.

– Meillä ei ole tiloja eikä säilöntävalmiuksia. Omaan säilömiseen ei ole aikaa eikä rahaa, kertoo ruoka- ja siivouspalvelupäällikkö Niina Leppävuori.

Joillakin kouluilla on tarjottu paikallisten lahjoittamia omenoita välipalaksi.

Kaikki kunnat kuuluvat Kokkolan hankintarenkaaseen, jonka kautta tukkuostokset tehdään.

#