tiistai 25.2.2020 | 18:20
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Kolumni

Sanni Aho pääkirjoituksessaan: Tunturista palataan vain yhden painavan lastin kanssa

Perhonjokilaakso
Ke 11.9.2019 klo 19:00

Kunhan saa kävellä tunturissa aavalla, sanoin omaksi toiveekseni, kun vaellusporukan syysreissua suunniteltiin.

Toiveeni toteutui. Viime viikolla kun tätä lehteä laitettiin painokuntoon, kipusin Siulatunturin viereiselle nimeämättömälle huipulle. Siitä reilu vuorokausi kuljettiin lähes puuttomassa tunturissa.

Ehkä samanmoisen vapaudentunteen voi saavuttaa aavalla aapasuolla tai laajan vesistön selällä. Avotunturissa näet satojen kilometrien päähän.

UKK-puisto on kansallispuistona vuotta minua vanhempi. Vuodesta 1975 viime talveen saakka kairaa kulki pitkillä vaelluksilla yksin kiiminkiläinen perheenäiti Sirkka Ikonen, joka signeerasi autiotupien vieraskirjojen kirjoitukset ”Itäkairan Prinsessa”.

Kirjoituksista ja Ikosen omista muistiinpanoista syntyi kirja, joka teki Ikosesta elävän legendan.

Nyt ikä painaa ja enää omaiset eivät päästä Ikosta yksin tuntureihin. Ikonen hyvästeli tunturinsa joulukuussa 2018. Hän ehti reissuillaan viettää kairassa yli neljä vuotta elämästään.

Kalevassa ilmestyi 19.1.2019 tilaajasisältönä juttu Itäkairan prinsessasta.

Ikosesta on esikuvaksi meille kaikille. Hän kertoo lähteneensä erämaihin toisinaan kahden painavan asian kanssa: rinkan ja huolten. Takaisin ihmisten ilmoille on tullut vain rinkka ja nainen, sillä kahta mieltä painavaa asiaa ei tunturissa jaksa kantaa.

#