tiistai 25.2.2020 | 18:17
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Urheilu

Aapo Taipale sivakoi hyvillä mielin kohti uutta kautta – Tavoitteena paikka nuorten maajoukkuevalmennuksesta

Aki-Petteri Pulkkinen Perhonjokilaakso
Ke 11.9.2019 klo 19:00

Olet lukenut 1/5 ilmaista artikkelia.

Aapo Taipale, 17, on hiihtäjälupaus, jolla on jo useita mitaleita muun muassa SM-kilpailuista oman ikäistensä sarjoista. Palkintokaapissa kaikkia mitalivärejä, niin pronssia, hopeaa kuin kultaakin.

Taipale on entisen maajoukkuehiihtäjän Kuisma Taipaleen poika, joten ei ole ihme, että suksi luistaa. Taipale on treenannut kesän hyvin, joten häneltä on lupa odottaa menestystä myös ensi talvena.

– Aika lailla harjoitellessa on kesä mennyt. Oli pientä sairastelujaksoa, mutta siitä päästiin kuitenkin aika nopeasti yli. Kävin Vuokatissa leirillä jokin aika sitten, ja nyt on harjoiteltu taas, Taipale kertoo.

Aikaa on onnistuttu repimään sieltä täältä myös harrastuksiin ja lepoon.

– Jalkapalloa on pelailtu ja käyty kalassa, toteaa Taipale.

Taipale avaa hieman yksityiskohtaisemmin, millaista harjoittelu on kesän aikana ollut.

– Tälle vuodelle lisätty harjoittelua noin 50 tuntia viime vuoteen verrattuna. Joka viikko on lisätty muutama tunti treeniä, mitä kautta nuo kokonaistunnit saadaan sitten suuremmiksi. Treeniä on pyritty myös jaksottelemaan. Välillä on tehokkaampaa ja välillä taas vähän kevyempää viikkoa.

– Aika paljon on tehty intervalli- ja nopeusharjoittelua. Saa talvellakin sukselle nopeutta sitten helpommin. Intervallipainoista on treeni ollut tässä kesällä. Totta kai siihen vastapainoksi on tehty pitkiäkin vetoja. Syksyä kohden tehoharjoittelu lisääntyy. Sekä suksella että juosten on tehty intervalleja. Kotona on tehty lähinnä tasatyöntöä ja Vuokatissa sitten taas on menty ylämäkeen enemmän muun muassa vuorohiihdolla, kuokalla ja loikalla, tokaisee Taipale runsaasta ja monipuolisesta harjoittelusta.

Noin kaksi vuotta sitten SM-kultaa saalistanut veteliläinen avaa myös kokemuksiaan ja näkemyksiään kyseisiltä Vuokatin leireiltä.

– Itselle ollut ainakin hyviä leirejä. Siellä pääsee mittaamaan tason ja katsomaan missä muut saman ikäiset ja vuotta vanhemmat menevät missäkin vaiheessa kautta. Leireillä saa kovempaa harjoittelua, kun siellä treeni on yleensä tehopainotteista. Vuosisuunnitelma tehdään hyvin pitkälti leirien mukaan. Leirit kestävät viikon verran, kommentoi Taipale Vuokatin leirejä.

Nuorukainen oli elokuussa myös isommissa ympyröissä harjoittelemassa.

– Elokuussa Norjassa oli kansainvälinen leiri, jossa oli noin 150 urheilijaa. Mielenkiintoinen kokemus. Eka vuosi oli kyseisellä leirillä, mutta toivottavasti tulevinakin vuosina pääsee ulkomaille leireilemään ja kilpailemaan, jatkoi Taipale.

Taipale oli suunnitellut menevänsä kesällä Vuokatissa järjestettävään Aateli Race -kilpailuun, mutta sattui olemaan kipeänä ennen kisoja.

– Juoksin Vuokatissa testijuoksun ja päätin, etten lähde enää kisaan, kun oli kuitenkin huonossa kunnossa sairastelun jäljiltä.

Taipaleen viime kausi oli hyvä. Mukaan tarttui myös SM-mitaleita Kuopiosta kahden pronssin ja yhden hopean verran. Hiihtäjä itse kuvailee kauttaan kuitenkin kaksijakoiseksi.

– Alkutalvi oli aika huonoa menoa, eikä oikein löytynyt vauhtia. Sitten jossain kohtaa muutettiin harjoittelua, niin kunto löytyi lopulta Kuopion SM-kisoihin. Tavoitteena oli päästä edustamaan Suomea PM-arvokisoihin ja sitten vielä nuorten olympiafestivaaleille. Niihin ei tällä kertaa päästy, mutta ei se mitään. SM-kisat menivät kuitenkin hyvin sen heikomman jakson jälkeen, mihin pitää olla tyytyväinen, sanaili Taipalee.

Taipale ei osaa vielä kertoa, milloin tuleva kausi varsinaisesti lyödään käyntiin, mutta miehellä itsellään on kuitenkin siitä aavistus.

–Siinä marras−joulukuun tienoilla varmaan kausi avataan. Varmaan joissain Suomen Cup -kisoissa käyn availemassa tai riippuu tietenkin siitä, mitä kisoja on tarjolla, toteaa innolla ensi kautta odottava Taipale.

Uuteen kauteen lähdettäessä Taipale mainitsee useamman tavoitteen, mutta yhden hän arvostaa ylitse muiden.

– Joltain matkalta olisi hieno saada SM-mitali. Sarja vaihtuu, eli nyt on vuotta vanhemmat samassa sarjassa. Siinä on kovia menijöitä.

– Jonkinasteiseksi tavoitteeksi voi myös lukea nuorten MM-kilpailut, jotka järjestetään Saksassa. Jos alkukausi menee hyvin, niin sinnekin on mahdollista päästä.

– Ehkä se päätavoite on kuitenkin päästä nuorten maajoukkuevalmennukseen. Se helpottaisi harjoittelua, tulisi enemmän leirejä ja ne olisivat laajemmalla alueella, Taipale asettaa tavoitteet itselleen.

Vaatimaton, nuori huippuhiihtäjä ei juuri vahvuuksistaan puhu, mutta pienen kaivelun jälkeen niitäkin alkoi löytyä.

– Loppukirit toimi aika mukavasti viime kaudella. Kestävyydessä on paljon parannettavaa, mutta ei se mikään umpisurkea kuitenkaan ollut.

Kehityskohteistakin Taipaleella on selvät näkemykset.

– Vauhtia ja kestävyyttä pitää parantaa. Siihen se hiihto on mennyt, että pitää olla nopea ja kestävä. Tekniikka on myös sellainen, jossa jokaisella on parannettavaa, Taipale linjaa.

Taipaleiden perheessä on nyt Suomen mestareita kolmessa sukupolvessa, kun Aapo, hänen isänsä Kuisma, ja vielä Kuisman isä Hannu ovat kukin juhlineet SM-kultamitalia. Kuisma ja Hannu ovat olleet myös Suomen maajoukkueen mukana Hannun ansaitessa jopa arvokisamitaleja. Aapo toteaa, että idoleita ei tarvitse kaukaa etsiä.

– Isä ja tuta ovat yhdet idolit totta kai itselle.

– Sitten Iivo Niskanen sekä norjalainen Petter Northug täytyy mainita. Kovia jätkiä.

#